У Москві відновилися слідчі дії за участю військовополонених моряків ВМСУ

Новини

У Москві відновилися слідчі дії за участю військовополонених українських моряків, незаконно захоплених російським військовими в ході атаки на кораблі ВМСУ 25 листопада 2018 року в нейтральних водах Чорного моря.

Про це повідомив російський адвокат Микола Полозов, який координує роботу захисту українських моряків, передає Центр журналістських розслідувань.

«Відновилися слідчі дії за участю військовополонених українських моряків. Слідчі проводять ознайомлення військовополонених та їхніх адвокатів з раніше призначеними і виконаними експертизами», – зазначив Полозов.

Зокрема, зазначив він, з 3 липня слідчі дії проводяться щодо Михайла Власюка і Юрія Будзила.

Полозов також нагадав, що до надання звіту Міжнародному трибуналу ООН з морського права (ITLOS) про виконання рішення трибуналу щодо термінових заходів – звільнення захоплених українських кораблів і 24 членів їх екіпажів – російській владі залишилося 22 дні.

У свою чергу, адвокат Юрія Будзила Айдер Азаматов повідомив, що моряк «тримається впевнено і духом не падає, в курсі останніх подій, пов’язаних з рішенням Міжнародного трибуналу ООН з морського права, і вірить в швидке повернення додому.

«Нарешті отримав листа від рідних, оскільки раніше ще з дому листів не отримував з невідомих нам причин. Всім передає привіт і дякує за підтримку!», – додав адвокат.

Нагадаємо:

  • 25 травня Міжнародний трибунал по морському праву зобов’язав РФ негайно звільнити захоплених в нейтральних водах Чорного моря українських моряків і кораблі. Таким чином, суд відповідно до Конвенції ООН з морського права задовольнив ключова вимога України у справі про тимчасові заходи, які повинна здійснити РФ.
  • МЗС України направило РФ ноту з вимогою назвати час і місце передачі українській стороні 24 полонених моряків і трьох кораблів ВМСУ, захоплених в нейтральних водах Чорного моря в минулому році.
  • Міністр закордонних справ України Павло Клімкін повідомив, що Росія поки не відповіла на дипломатичну ноту України з вимогою назвати точну дату і місце звільнення захоплених в Чорному морі українських моряків і суден. При цьому у МЗС не виключають, що РФ може звільнити військовополонених моряків у спосіб, не пов’язаний із рішенням Міжнародного трибуналу з морського права.
  • Євросоюз вимагає від Росії виконати рішення Міжнародного трибуналу з морського права від 25 травня та повернути Україні моряків і кораблі ВМСУ, незаконно захоплених російськими військовим в Чорному морі.