Очікування Комісії НАТО, «ігри з Приватбанком», чутки про дефолт і повернення Донбасу: заяви Зеленського в Брюсселі

Новини
Володимир Зеленський на зустрічі з генеральним секретарем НАТО Йенсом Столтенбергом Фото: Адміністрація президента України фото: Адміністрація президента України

Президент України Володимир Зеленський на зустрічах з представниками Євросоюзу 4 червня в Брюсселі, куди він відправився з першим офіційним візитом, зробив ряд заяв.

Зокрема, прокоментував ситуацію з ПриватБанком, повернення окупованих територій Донбасу і очікування відновлення регулярного діалогу на високому рівні між Україною і Північноатлантичним Альянсом в рамках Комісії Україна-НАТО, повыдомляє  Центр журналістських розслідувань.

На зустрічі з генеральним секретарем НАТО Йенсом Столтенбергом Зеленський заявив:

«Ми сподіваємося відновити наш регулярний діалог в рамках Комісії Україна-НАТО на рівні глав держав і урядів, а також міністрів оборони і закордонних справ. Ми очікуємо візиту Північноатлантичної ради в Україну», – заявив президент.

Володимир Зеленський на зустрічі з генеральним секретарем НАТО Йенсом Столтенбергом фото: Адміністрація президента України

Зараз засідання Комісії Україна-НАТО блокує Угорщина, яка незадоволена прийняттям закону про мову в Україні.

На зустрічі з віце-президентом Єврокомісії Валдісом Домбровскісом Зеленський запевнив, що в ситуації з ПриватБанком він має намір захищати інтереси громадян і держави, а не колишніх власників націоналізованої фінустанови, повідомляє прес-служба глави держави.

Володимир Зеленський на зустрічі з віце-президентом Єврокомісії Валдісом Домбровскісо фото: Адміністрація президента України

«Що стосується Приватбанку, я буду захищати тільки державу, тільки громадян. Мене ці ігри колишніх власників в судах не цікавлять. Я не збираюся бути на їхньому боці», – заявив Зеленський.

Зеленський запевнив, що інформація про ймовірний дефолт в Україні є чутками, які не мають нічого спільного з його офіційною позицією.

«Що стосується дефолту – це чутки. Це продумані акції, які не мають нічого спільного з моєю офіційною позицією», – сказав Зеленський.

На зустрічі з президентом Європейської Комісії Жан-Клодом Юнкером Зеленський підкреслив незмінність стратегії України на звільнення Донбасу політико-дипломатичним шляхом і важливість продовження і посилення санкцій проти Російської Федерації.

«Наша мета залишається незмінною – звільнення Донбасу виключно політико-дипломатичними засобами», – заявив він, наголосивши на важливості продовження і посилення санкцій політики ЄС щодо РФ.

Як повідомляє прес-служба президента України, Зеленський подякував європейській стороні за незмінну підтримку з боку ЄС суверенітету і територіальної цілісності України, а також особливу роль, яку відіграє Європейський Союз в стримуванні російської агресії проти України, подоланні її наслідків, вирішенні соціальних, гуманітарних та інших проблем, викликаних агресією РФ на Донбасі.

Зеленський і Юнкер погодили, що саміт Україна-ЄС відбудеться в Києві 8 липня.

«Сторони висловили зацікавленість у проведенні 8 липня цього року 21-го саміту Україна-ЄС в Києві», – повідомляє прес-служба президента України.

Володимир Зеленський на зустрічі з президентом Європейської Комісії Жан-Клодом Юнкером фото: Адміністрація президента України

На зустрічі з президентом Польщі Анджеєм Дудою Зеленський заявив, що Європа повинна протистояти будівництву російського газогону «Північний потік-2».

Зеленський зазначив, що Україна і Польща повинні співпрацювати, проводячи спільну роботу в галузі енергетичної безпеки Європи; в цьому ключі протидія «Північному потоку-2» дозволить зберегти стратегічну роль української газотранспортної системи в насиченні Європи «блакитним паливом».

Володимир Зеленський на зустрічі з президентом Польщі Анджеєм Дудою фото: Адміністрація президента України

Також 4 червня президент Володимир Зеленський підтвердив прихильність України курсу на членство в НАТО і Євросоюзі, пославшись на відповідні норми Конституції.

Нагадаємо: