Кучма запропонував прописати в угоді по тиші на Донбасі пункт «не стріляти у відповідь». Порошенко стурбований ідеєю зняття блокади

Новини
Леонід Кучма Фото: Ukrainian Foto

Глава української делегації на переговорах з врегулювання ситуації на Донбасі в рамках Тристоронньої контактної групи в Мінську Леонід Кучма заявив про необхідність прописати в нових домовленостях про «режим тиші» «не стріляти у відповідь».

Про це Кучма заявив в Мінську 5 червня, повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на прес-службу Адміністрації президента.

Він повідомив, що ТКГ обговорювала проблеми безпеки. Однією з домовленостей стало зазначення не лише часу початку «режиму тиші», а й механізму його запровадження.

«Це принципово. Бо жодна сторона не хотіла ставити себе в незручне становище, щоб потім відповідати за це. А сьогодні ми перед усім світом повинні показати, що хочемо цього «режиму тиші». Має бути записано, щоб не стріляти у відповідь, а також запроваджена заборона на обстріл громадських об’єктів – шкіл, дитячих садків. До 19 червня група повинна розробити такі пропозиції. Ми маємо 19 числа їх затвердити», – сказав Кучма.

Він заявив, що засідання робочих груп у рамках Тристоронньої контактної групи з мирного врегулювання ситуації в Донецькій і Луганській областях вперше пройшли конструктивно.

«Вперше засідання робочих груп пройшли конструктивно. Всі сторони хотіли знайти рішення. Тон дискусії був зовсім іншим, ніж це було досі. Ми приїхали з дорожньою картою від президента України. Меседжі були такі, що глава держави справді хоче, щоб у тому регіоні був мир. На засіданні Тристоронньої контактної групи я висловив ті побажання, які почув від президента», – сказав Кучма.

Леонід Кучма Фото: investigator.org.ua

П’ятий президент Петро Порошенко стурбований нібито готовністю України зняти економічну блокаду з окупованого Росією Донбасу, про що йшла мова на зустрічі тристоронньої контактної групи в Мінську, де українську делегацію знову очолює другий президент Леонід Кучма.

«Вимагаю від президента Зеленського дати публічну відповідь, на якій підставі він дав такі директиви делегації України. Реалізація російського сценарію на Донбасі – це зрада національних інтересів нашої держави і пам’яті про тисячі українських патріотів, які загинули за свободу, суверенітет і територіальну цілісність України!», – заявив він.

Порошенко нагадав, що з боку окупанта нічого не змінилося з 15 березня 2017 го, коли РНБО призупинив економічні зв’язки з Донбасом. «Що далі? Репарації з бюджету України на користь агресора? Автономія з правом вето на суверенні рішення держави, на курс в ЄС і НАТО?», – задався питанням він.

  • Екс-президент України Леонід Кучма прийняв пропозицію президента Володимира Зеленського очолити українську делегацію у Тристоронній контактній групі (ТКГ) в Мінську; екс-омбудсмен Валерія Лутковська відповідатиме у ТКГ за гуманітарні питання.