УГСПЛ готує подання до МКС щодо злочинів стосовно зниклих безвісті восени 2014 року бійців ЗСУ

Новини
Фото: ГО «Батальйон національного захисту «Кривбас»

В червні 2019 року буде закінчено розслідування Центру документування Української Гельсінської спілки з прав людини (УГСПЛ) щодо зниклих безвісті шістьох бійців Збройних сил України. Інцидент стався восени 2014 року в ході бойових дій на Донбасі. Ці матеріали будуть передані до Міжнародного кримінального суду (МКС).

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на інформацію УГСПЛ.

Під час спільної з телеканалом Громадське роботи по проекту щодо серйозних порушень норм міжнародного гуманітарного права в зоні збройного конфлікту Центром документування УГСПЛ було опитано та задокументовано свідчення родичів та очевидців. Факти тяжких злочинів щодо полонених військовослужбовців 40 батальйону територіальної самооборони стануть основою для подання до Міжнародного кримінального суду.

Їх рідні та побратими не втрачають надію на повернення.

Дивіться анонс сюжету спільної роботи Центру документування УГСПЛ та телеканалом Громадське.

Проект реалізовується в рамках спільного конкурсу Міжнародного фонду «Відродження» та Програми розвитку ООН за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Данії «Подолання безкарності за масові порушення прав людини та інші міжнародні злочини, вчинені в умовах збройного конфлікту».

Нагадаємо:

  • За 5 років з початку агресії РФ на Донбасі в рамках гуманітарного проекту «Евакуація 200» з району бойових дій вивезено 1736 тіл загиблих захисників України, 71 військовослужбовець вважається зниклим без вісті.