СБУ затримала диверсанта ФСБ, який хотів підірвати ємності з хлором на водоканалі Харкова

Новини
Фото: ssu.gov.ua

Співробітники контррозвідки СБУ спільно з бійцями спецпідрозділу СБУ «А» затримали завербованого ФСБ РФ мешканця Харківської області, який заклав вибухівку та спробував підірвати ємності з хлором на території комплексу водопідготовки «Дніпро» КП «Харківводоканал» у селищі Краснопавлівка. Якби диверсія вдалася, без водопостачання могли б залишитись міста Харків та Лозова.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на інформацію пресцентру спецслужби.

«Диверсант заклав вибухівку у безпосередній близькості до ємності із хлором, яка технологічно задіяна в системі очищення води та, у разі пошкодження, відновленню не підлягає. За попередніми даними, потужність вибухівки еквівалентна двом кілограмам тротилу. Вибух міг призвести до дестабілізації соціально-економічної обстановки в регіоні через припинення водопостачання у містах Харків та Лозова», – йдеться у повідомленні.

Фото: ssu.gov.ua

Зі слів зловмисника, якого затримали після закладення та спроби приведення у дію вибухового пристрою, у лютому 2019 року він був завербований співробітниками ФСБ РФ у російському Бєлгороді та здійснив цей злочин за їх завданням.

Затриманому оголошено підозру про скоєння злочину, передбаченого ст.113 (диверсія) Кримінального кодексу України. Вирішується питання про обрання йому міри запобіжного заходу.

Тривають невідкладні оперативно-слідчі дії.

Нагадаємо:

  • У березні 2019 року контррозвідка СБУ викрила громадянина України, завербованого ФСБ в окупованому Криму для ведення розвідки дислокації в Херсонській області підрозділів Збройних сил України, членів ДУК «Правий сектор» та лідерів кримськотатарських об’єднань.