Мінінфраструктури замовило документацію з облаштування КПВВ на адмінкордоні з Кримом — Куркчі

Новини
КПВВ «Каланчак» на админгранице с Крымом

Міністерство інфраструктури замовило проектно-кошторисну документацію з облаштування КПВВ на адміністративному кордоні з Кримом: наразі її розробка знаходиться на фінальному етапі.

Про це заявив перший заступник Міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України Юсуф Куркчі, повідомляє кореспондент Центру журналістських розслідувань.

“Це болюче питання для нашого Міністерства, адже ми були ініціаторами всієї цієї епопеї. На сьогоднішній день рішення Кабміну про облаштування сервісних зон на КПВВ «Чонгар» та «Каланчак» є актуальним. Наразі закінчується розробка документації, після чого ми зможемо перейти безпосередньо до реалізації проекту», – наголосив він.

Також Куркчі зазначив, що питання по КПВВ “Каланчак” знаходиться на контролі у прем’єр-міністра, днями планується провести робочу нараду, на яку будуть запрошені працівники прокуратури та СБУ, бо «та ситуація, що склалась з землею, має багато запитань».

Юсуф Куркчі, перший заступник голови МінТОТ  Фото: investigator.org.ua

Землю, на якій мали будувати сервісний центр на КПВВ “Каланчак”, Управління водного господарства, за яким цю територію закріплено, дозволило орендувати приватній фірмі, що побудувала там автомобільну стоянку. Вирішення саме земельних питань не дозволило розпочати розбудову інфраструктури КПВВ ще минулоріч. Зараз ця проблема також залишається головною перепоною для будівництва сервісного центру.

Нагадаємо:

  • 4 липня 2018 року Кабмін України прийняв Постанову про виділення 105,98 млн грн на будівництво тимчасових контрольних пунктів в’їзду-виїзду (КПВВ) «Каланчак» і «Чонгар» та сервісних зон перед ними на адмінкордоні з окупованим Кримом в Херсонській області. Виконавцем робіт визначено ДП «Укрінтеравтосервіс».
  • До кінця фінансового року-2018 роботи навіть не були розпочаті, кошти повернуті до бюджету.
  • За словами міністра інфрастуктури Володимира Омеляна причиною стала затримка із виділення земельних ділянок Херсонською ОДА.
  • В кінці березня 2019 року заступник міністра інфраструктури України Юрій Лавренюк в інтерв’ю Центру журналістських розслідувань повідомив, що до кінця року планується повністю побудувати КПВВ «Чонгар» і почати роботи на КПВВ «Каланчак».
  • У Херсонській облдержадміністарції через затримку з будівництвом Центрів надання адміністративних послуг на адмінкордоні з окупованим Кримом пропонують задіяти в контрольних пунктах в’їзду-виїзду (КПВВ) мобільні центри надання адмінпослуг для кримчан.