Чубаров закликав українців приєднатись до відзначення Дня кримськотатарського прапора

Новини
Фото: Эльвина Сейтбуллаева, Facebook

Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров закликав громадян України приєднатись до заходів на честь Дня кримськотатарського прапора, який щорічно відзначається 26 червня.

Про це він написав на своїй сторінці у Facebook, передає Центр журналістських розслідувань.

«Сьогодні по всьому світу відзначається День кримськотатарського національного прапора! У різних містах України відбудуться масові заходи, присвячені Дню кримськотатарського прапора. Для нас особливо важливо, що в тимчасово окупованому Криму, незважаючи на заборону окупантами, організовані масові флешмоби з демонстрацією кримськотатарського прапора», – зазначив Чубаров.

«Дорогі друзі! Ви маєте можливість висловити солідарність з Кримом і з кримськими татарами, ставши сьогодні поруч з ними, плече в плече, на заходах, присвячених Дню кримськотатарського прапора і які проводяться як на материковій частині України, так і в тимчасово окупованому Криму. І ми, кримські татари, будемо раді відчувати вашу підтримку і вашу участь», – додав голова Меджлісу.

Він зазначив, що киян і гостей столиці запрошують взяти участь в наступних заходах:

– о 12.00 – на урочистій церемонії відкриття виставки «Об’єднані прапором» (вул. Хрещатик, 36, у будівлі КМДА);
– 17.30-19.00 – на конкурсі дитячого малюнка, що проводитиметься на Майдані Незалежності;
– 18.30 – 19.00 – на ході Хрещатиком з 40 метровим кримськотатарським прапором. Місце збору учасників ходи – на тротуарі навпроти будинку Хрещатик, 29.
– 19.00 – на урочистому мітингу на Майдані Незалежності.

«Візьміть дітей, запросіть своїх друзів – ми будемо раді вам всім на заходах, присвячених Дню кримськотатарського прапора», – наголосив Чубаров.

Фото: avdet.org

Як повідомлялось, 26 червня у Генічеському районі Херсонської області на честь Дня кримськотатарського прапора відбулись автопробіг, патріотична хода, концерт і спортивні змагання з національної кримськотатарської боротьби куреш, а також кіокушин-карате.

Нагадаємо:

  • День кримськотатарського прапора щорічно відзначається 26 червня, починаючи з 2010 року. Для його святкування був обраний перший день ІІ Курултаю (національного з’їзду – ред.) кримськотатарського народу, що пройшов 26-27 червня 1991 року в Сімферополі, на якому прапор був затверджений в якості національного.
  • Кримськотатарський прапор являє собою полотно небесно-блакитного кольору із зображенною в його верхньому лівому кутку золотою тамгою (тарак-тамга, Taraq tamğa) – родовим знаком ханів Гіраїв, який став гербом кримських татар.