ЄС подовжив економічні санкції проти Росії ще на півроку

Новини

Рада Європейського Союзу в четвер, 27 червня, подовжила економічні санкції ЄС проти окремих секторів російської економіки ще на шість місяців – до 31 січня 2020 року. Ці обмежувальні заходи проти Росії Євросоюз ввів ще в 2014 році у відповідь на її дії з дестабілізації ситуації в Україні.

Про це повідомляється на сайті Європейської Ради, передає Центр журналістських розслідувань.

«27 червня 2019 року Рада ЄС подовжила економічні санкції проти окремих секторів російської економіки до 31 січня 2020 року», – йдеться у повідомленні.

Як зазначається, рішення про подовження обмежувальних заходів прийнято з огляду на оновлену інформацію, надану Європейській Раді 20-21 червня канцлеркою Німеччини Анґелою Меркель та президентом Франції Еммануелем Макроном щодо стану виконання Мінських угод.

«Зважаючи на це оновлення, Європейська Рада закликала до негайного відновлення переговорних зусиль з метою реалізації Мінських угод та заходів, спрямованих на відновлення довіри між сторонами. У цьому контексті лідери ЄС одноголосно погодилися зберегти економічні санкції проти Росії. Сьогодні Рада ЄС формалізувала це рішення за допомогою письмової процедури», – повідомили у Європейській Раді.

Ці заходи зачіпають російський фінансовий, енергетичний та оборонний сектори, а також товари зі сфери подвійного призначення. Їх було впроваджено 31 липня 2014 року на початковий термін в один рік у відповідь на дії Росії з дестабілізації ситуації в Україні. У вересні 2014 року їх було посилено.

Як наголосили в Європейській Раді, економічні санкції проти РФ подовжено з метою:

– обмежити доступ до первинних і вторинних ринків капіталу ЄС для 5 провідних російських фінансових інституцій з мажоритарною часткою державної власності в уставному капіталі та їхніх дочірніх компаній з контрольним пакетом акцій, створених поза межами ЄС; також йдеться про три провідні російські енергетичні та три оборонні компанії;
– накласти експортну та імпортну заборону на торгівлю зброєю;
– запровадити заборону на експортування товарів подвійного призначення для використання у воєнних цілях або для кінцевих споживачів товарів воєнного призначення у Росії;
– обмежити доступ Росії до окремих чутливих технологій та послуг, що можуть бути використані для виробництва та пошуку нафти.

Додатково до цих економічних санкцій також діє низка заходів ЄС у відповідь на кризу в Україні:

– цільові індивідуальні обмежувальні заходи проти 170 осіб та 44 суб’єктів, що діють до 15 вересня 2019 року. Йдеться, насамперед, про заборону в’їзду на територію ЄС та замороження активів;
– обмежувальні заходи у відповідь на незаконну анексію Криму і Севастополя, обмежені територією Криму і Севастополя, що наразі діють до 23 червня 2020 року.

Нагадаємо:

  • Санкції щодо РФ через анексії Криму з боку США і ЄС були введені в грудні 2014 року.
  • 21 грудня 2018 року Рада ЄС продовжила економічні санкції проти Росії до 31 липня 2019 року.