NewsOne скасував телеміст з «Росія 24» і поскаржився на погрози. ГПУ підозрює телеканал у держзраді

Новини
Фото: YouTube Россия 24

Український телеканал NewsOne повідомив про скасування раніше анонсування телемосту «Треба поговорити» з російським пропагандистським телеканалом «Росія 24», який знаходиться під санкціями України, і поскаржився на фізичні погрози на свою адресу. Тим часом слідчим СБУ доручено допитати власника і генпродюсера NewsOne в рамках кримінального провадження про замах на держзраду.

Заява про скасування телемосту опублікована на сайті телеканалу NewsOne, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

«Протягом останнього часу низкою політичних партій щодо нашого телеканалу була розпочата масована інформаційна атака. У хід пішли заяви про акції протесту біля каналу, а з учорашнього вечора – і прямі погрози фізичної розправи стосовно журналістів і їх близьких. Телеканал NewsOne повідомляє про те, що в зв’язку з інформаційною кампанією проти своїх журналістів, загрозою нападу на канал і використанням його імені в передвиборній кампанії ряду українських партій, ми змушені припинити підготовку телемарафону «Треба поговорити», – йдеться в повідомленні.

Тим часом, прес-секретар Генпрокурора України Лариса Сарган повідомила, що запланований раніше телеміст між NewsOne і телеканалом «Россия 1», який входить до складу Всеросійської державної телевізійної і радіомовної компанії, щодо якої Указом Президента України від 14.05.2018 № 126/2018 застосовано санкції, оцінюється українським правоохоронцями, як новий епізод замаху на державну зраду у формі надання іноземній державі допомоги в проведенні підривної діяльності проти України, в рамках кримінального провадження, яке розслідується ГСУ СБУ за фактами державної зради, готування до перешкоджання законній діяльності Збройних Сил України та інших збройних формувань в особливий період та фінансування тероризму за ч. 1 ст. 111, ч. 1 ст. 14 ч. 1 ст. 114-1, ч. 1 ст. 14 ч. 2 ст. 258-5 КК України.

«Проведення телемосту є порушенням чинного законодавства України та інформаційною підтримкою країни-агресора щодо окупації Криму і територій Донбасу», – зазначила Сарган.

Вона додала, що Генпрокуратурою з цього приводу 8 липня це кримінальне правопорушення зареєстровано в ЕРДР за ч.2 ст.15, ч.1 ст.111 КК України (закінчений замах на державну зраду).

Проведення досудового розслідування доручено слідчим Головного слідчого управління СБУ.

«Слідчим ГСУ СБУ процесуальним керівником надано доручення щодо допиту власника телеканалу «NewsOne» Тараса Козака та генерального продюсера телеканалу Василя Голованова, а також проведення необхідних слідчих (розшукових) дій», – додала Сарган.

Нагадаємо:

  • 7 липня в ефірі пропагандистського телеканалу «Росія24» ведучий програми «Вести недели» Дмитро Кісельов анонсував проведення спільно з українським телеканалом NewsOne телемосту «Треба поговорити», який заплановано на 12 липня. З російського боку ведучими телемосту будут Марія Сіттель и Андрій Малахов, з українського – Олена Кирик и Василь Голованов, ведучий та генеральний продюсер NewsOne.
  • Секретар РНБО України Олександр Данилюк заявив, що Рада напрацьовує рішення в зв’язку з анонсованим на 12 липня проведенням телемосту між російським пропагандистським телеканалом «Росія 24» і українським телеканалом NewsOne, який контролює кум Володимира Путіна Віктор Медведчук.
  • Президент Володимир Зеленський заявив, що анонсований телеміст між російським пропагандистським телеканалом «Росія 24» і українським NewsOne це небезпечний піар-хід перед достроковими виборами до Верховної Ради, мета якого розділити українців на два табори. За його словами реакція української влади буде відповідною для збереження спокою і інформаційної безпеки України.