Суддя Апеляційного суду АРК заочно засуджена до 12 років за держзраду

Новини

Святошинський райсуд Києва в четвер, 11 липня, заочно засудив до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна за обвинуваченням у держзраді суддю Апеляційного суду АРК, яка після окупації Криму у 2014 році пішла на службу до Росії. З початку російської агресії це перше судове рішення про позбавлення волі кримського судді-зрадника.

Досудове слідство та процесуальне керівництво у кримінальному провадженні за обвинуваченням судді у вчиненні державної зради здійснювалось Управлінням з розслідування злочинів, вчинених на тимчасово окупованих територіях Генпрокуратури України, повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на інформацію ГПУ.

«В ході розслідування та судового розгляду встановлено, що громадянка України Р., будучи суддею зазначеного суду, умисно з березня 2014 року по 2017 рік забезпечила становлення та зміцнення окупаційної влади Російської Федерації шляхом безпосередньої участі в утворенні та функціонуванні незаконно створених російських окупаційних органів на тимчасово окупованій території України (АР Крим), а також виконання функцій представника окупаційної судової влади держави-агресора з метою недопущення контролю української влади на території АР Крим. Такими діями Російській Федерації умисно надано допомогу в проведенні підривної діяльності проти України на шкоду суверенітетові та територіальній цілісності України», – йдеться у повідомленні.

Як вказали в Генпрокуратурі, в четвер колегія суддів Святошинського районного суду Києва в порядку спеціального судового провадження визнала суддю Апеляційного суду АРК винною у вчиненні злочину, передбаченого ч.1 ст.111 КК України, та призначила їй покарання у виді позбавлення волі строком на 12 років з конфіскацією всього належного майна.

Нагадаємо:

  • 19 квітня 2016 року Верховна Рада України звільнила 198 суддів Автономної Республіки Крим, які порушивши присягу, перейшли на службу до російських окупантів.
  • У січні 2017 року Генпрокуратура України повідомила, що проводить заочне розслідування за підозрою в державній зраді відносно 319 кримських суддів-зрадників.
  • 11 травня 2017 року Вища рада правосуддя України на своєму засіданні звільнила 91 суддю з Автономної Республіки Крим і Севастополя, які після окупації Криму перейшли на службу до Росії.