Поліція окупованого Криму відмовилася відкривати кримінальну справу про напад на офіс правозахисників

Новини

Російська поліція окупованого Криму відмовилася відкривати кримінальну справу про напад на офіс правозахисників.

Про це повідомив адвокат Назім Шейхмамбетов, пише Центр журналістських розслідувань з посиланням на об’єднання Кримська солідарність.

«У грудні 2018 року після адміністративного арешту адвоката Курбедінова Еміля, відразу через день, буквально, в наш офіс намагався проникнути якась людина – чоловік: середнього віку, спортивної статури. Камери відеоспостереження зафіксували його, проте, він скрізь достатньо професійно ухилявся від них.

Тобто треба відзначити, що він два рази приходив. Спочатку в обідній час прийшов і всюди подивився, тобто план розміщення офісів, камер. А коли він прийшов о 17 годині вже зробив свою справу, по суті намагався проникнути в офіс адвокатів. Нам повідомили про це співробітники готелю поряд з нашим офісом. Вони побачили, що одне з вікон розбите, подзвонили адвокату Семедляеву. Він приїхав разом зі мною. Ми оглянули, викликали наряд поліції. Вони приїхали, оглянули місце події, склали протокол і відібрали пояснення. І через деякий час нам прийшла відмова в порушенні, як кримінальної справи, так і в порушенні адміністративного провадження. В силу відсутності події правопорушення і події злочину по суті. Ми цю відмову оскаржили в суді в порядку 125-й статті.

Завтра пройде судове засідання в рамках оскарження. Зі свого боку ми вважаємо, що це була спроба проникнення з метою розкрадання або псування майна. Тому ми саме так це кваліфікуємо, як юристи. А поліція зі свого боку це так не кваліфікує. При розмові зі співробітником правоохоронних органів, спочатку вони говорили, що це максимум дрібне хуліганство. Що там збитку по суті немає, навряд чи щось буде. Тут залишилася залізна трубка, якою зловмисник розбив вікно і намагався проникнути, є банка з під напою, яку він пив. Це видно на відеокамері, коли він п’є її і кидає. Ми звертали увагу співробітників поліції на те, що потрібно їх взяти, спробувати відібрати відбитки пальців, але цього всього зроблено не було.

Тому ми вважаємо, що робота співробітників правоохоронних органів не була організована належним чином. І тому ми вважаємо, що саме це стало наслідком відмови в порушенні кримінальної справи або адміністративного провадження, а не відсутність події злочину або правопорушення», – йдеться в повідомленні.

Нагадаємо:

  • 19 липня 2019 року в 12:00 у Київському суді м Сімферополь відбудеться судове засідання у порядку ст. 125 КПК з розгляду скарги на відмову в порушенні кримінальної справи за фактом нападу на офіс адвокатів «Кримської солідарності».