Правозахисники виступили на захист кримського адвоката Курбедінова

Новини
Кримський адвокат Еміль Курбедінов після виходу з ІТТ Сімферополя 11 грудня 2018 р Фото: Facebook Крымская солидарность

Правозахисна організація Human Rights Watch виступила на захист адвоката Еміля Курбедінова з окупованого Криму, якого Міністерство юстиції РФ хоче виключити зі складу «Кримської центральної колегії адвокатів».

«Мало хто з адвокатів, хто працює з правозахисної тематики, має досить відваги працювати в Криму в наші дні. Недавнє лист від Мін’юсту Росії до кримського адвокату Емілю Курбедінову, яке ставить під загрозу його професію, – ще одне сумне нагадування, що російська влада не мають наміру відступати», – йдеться в повідомленні організації, передає Центр журналістських розслідувань.

У документі нагадують, що раніше Курбедінова затримували за звинуваченням в «публічної демонстрації атрибутики або символіки екстремістських організацій» і засудили до п’яти діб адміністративного арешту за опубліковане ще в 2013 році в одній з соцмереж повідомлення про зустріч в Криму прихильників ісламської організації «Хізб ут-Тахрір», яка виступає проти насильства.

Мін’юст РФ вимагає від «Кримської центральної колегії адвокатів» до 1 березня виключити з числа засновників і членів адвоката Еміля Курбедінова, посилаючись на рішення двох «судів» окупованого Криму, які розглядали адміністративні справи за обвинуваченням адвоката в екстремістського діяльності за пости в соцмережі ще в 2013 році.

Нагадаємо, 6 грудня 2018 року в Сімферополі співробітники російського Центру з протидії екстремізму затримали адвоката Еміля Курбедінова за підозрою в порушенні статті 20.3 КоАП РФ (пропаганда або публічна демонстрація атрибутики або символіки екстремістських організацій) за пост у соціальній мережі 5-річної давності.

Курбедінов заявив, що його переслідують через те, що він захищає командира малого броньованого катера «Нікополь», колишнього курсанта Академії ВМС ім. Нахімова в Севастополі Богдана небилиці, і «з цим пов’язує своє переслідування».

7 грудня «Київський райсуд» Сімферополя заарештував Еміля Курбедінова на 5 діб. 11 грудня адвокат вийшов на свободу.