СБУ заявила, що група компаній «Мотор Січ» протягом двох років фінансувала «ДНР»

Новини
Акціонерне товариство «Мотор Січ» у Запоріжжі. Фото: bihus.info

Група компаній «Мотор Січ» протягом двох років фінансувала діяльність терористичної організації «ДНР».

Про це заявили у пресцентрі Служби безпеки України, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

«Посадовці відокремленого підрозділу групи «Сніжнянський машинобудівний завод», який розташований на тимчасово окупованій території Донецької області, при здійсненні господарської діяльності розробили та реалізували механізм проведення безтоварних операцій із суб’єктами підприємницької діяльності, розташованими на території України, РФ та так званої «ДНР». У результаті оборудки до «Центрального Республиканского банка ДНР» надходили платежі «Сніжнянського машинобудівного заводу» у вигляді сплати непередбачених чинним українським законодавством, так званих «податків та інших обов’язкових платежів», – йдеться у повідомленні.

За даними української спецслужби, за 2015 рік Сніжнянський завод сплатив до бюджету «ДНР» понад 32 мільйони рублів. Також передавались на безоплатній основі товари та матеріали для потреб «міністерства доходів та зборів ДНР», через яке фінансувались бойовики.

Директору та начальнику фінансового відділу заводу оголосили підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 258-5 КК (Фінансування тероризму). Триває слідство для встановлення інших осіб.

Як повідомляли журналісти проєкту Bihus.Info, «Мотор Січ», почесним президентом якого є народний депутат Вячеслав Богуслаєв, продовжує постачати у Росію деталі для двигунів російської армії. Останніми роками це робиться через боснійського посередника. Окрім цього, підприємство Богуслаєва продовжує працювати на окупованій території. Так, до 2014 року одним зі структурних підрозділів був «Сніжнянський машинобудівний завод». Після окупації Сніжного про долю заводу ходили різні чутки.

Нагадаємо:

  • У вересні 2017 року стало відомо, що СБУ підозрює колишнього «регіонала», нардепа В’ячеслава Богуслаєва (група «Воля народу») в незаконному продажі 56% акцій провідного українського виробника авіаційних двигунів ПАТ Мотор Січ китайським інвесторам, афільованим з компанією Beijing Skyrizon Aviation Industry Investment Co., Ltd. СБУ в липні 2017 року відкрила кримінальне провадження за статтями «диверсія» і «підготовка до злочину» КК України за фактом підготовки до скоєння дій, спрямованих на ослаблення держави через руйнування стратегічного підприємства ПАТ «Мотор Січ».