Український траулер «Іван Голубець» затонув біля берегів Мавританії після пожежі, двоє загиблих – Бабін

Новини
Пожежа на траурелі «Іван Голубець» Фото: dumskaya.net

Український океанський траулер «Іван Голубець» затонув в Атлантиці біля берегів Мавританії після пожежі, яка почалася 19 липня. Відомо про двох загиблих членів екіпажу з 90 членів команди – громадян України та Росії. Серед них на борту судна були також троє кадетів Морського факультету «Керченського державного морського технологічного університету», що в окупованому Криму.

Про це повідомив на своїй сторінці у Facebook колишній представник президента України в АРК Борис Бабін, передає Центр журналістських розслідувань.

«Згідно оновленої інформації про трагічну долю українського риболовного судна «Іван Голубець» – судно затонуло вчора вночі у океані, на глибині 35 метрів, та вже маємо двох підтверджених загиблих рибалок. Капітан судна – кримчанин Сергій Тимченко, був у рейсі з українськими документами. Також на борту було як мінімум три кадети з фейкової підконтрольної окупантам освітньої установи – «Керченського державного морського технічного університету», – написав Бабін.

Він також вказав, що незрозумілі маневри судна перед інцидентом, відсутність на ньому за місяць до подій розпізнавальних знаків та навіть номеру IMO, виключення AIC (Автоматизованої ідентифікаційної системи – ред.) та дивні дії команди під час спроб рятування траулера «вже дозволяють фахівцям припустити, «що у трюмах злощасного судна було щось цікаве, крім власне риби. Щось таке, що краще нікому не показувати».

«Нагадаю, що «Іван Голубець» є у власності української державної компанії та оперувався «латвійським бізнесменом українського походження». Тобто, як завжди, маємо класичний вивід держресурсу наліво та його нещадну експлуатацію на знос, замість приватизації. При чому – експлуатацію у плідній співпраці українських чиновників, як з підконтрольними росіянам кримськими «навчальними закладами», так й Російським морським регістром … та вкрай вірогідно не лише з питань рибальства. І – другий день у Україні, крім регіональних та спеціалізованих видань, майже повна інформаційна тиша щодо ситуації, за підсумками якої у цивілізованих країнах вже мали б серію гучних відставок, арештів та обшуків у всіляких установах», – наголосив Бабін.

Про те, що на борту траулера «Іван Голубець» було троє кадетів з окупованої Керчі також пише і видання KERCH.COM.RU з посиланням на інформацію «Керченського державного морського технологічного університету».

«На промислі в Атлантиці згоріло промислове судно. На цьому судні знаходилося три кадети з КГМТУ. Всі живі, на даний момент знаходяться в готелі і чекають відправки додому. Дану інформацію по телефону надав капітан Сергій Тимченко», – повідомили в КГМТУ.

Нагадаємо:

  • У Атлантичному океані біля Західної Африки біля берегів Мавританії загорівся український океанський траулер «Іван Голубець» (ходить під прапором Грузії), зафрахтований латвійським бізнесменом українського походження. На його борту в момент загоряння знаходилося 90 осіб – громадяни України і Росії. Пожежа почалася в машинному відділенні і швидко поширилась на палубу. Через сильне задимлення капітан віддав команду покинути судно. Людей евакуював інший траулер «Маршал Крилов».
  • В даний час в державній власності України знаходиться всього чотири океанських траулери: «Капітан Русак», «Іван Голубець», «Олексій Слободчиков» і «Професор Михайло Александров».