У Москві випустили на свободу з СІЗО «Лефортово» кримськотатарського бізнесмена Алі Барієва

Новини
Кримськотатарські бізнесмени Ресуль Веліляєв та Алі Барієв

У Москві в ніч на четвер, 25 липня, випустили на свободу з СІЗО «Лефортово» кримськотатарського бізнесмена Алі Барієва, який був затриманий в квітні 2018 року в окупованому Криму разом з ще одним кримськотатарським бізнесменом, меценатом Ресулєм Веліляєвим. Сам Веліляєв був звільнений з СІЗО в квітні 2019 року.

Про це повідомив в Facebook кримський адвокат Джеміль Тємішев, передає Центр журналістських розслідувань.

«Хочу поділитися гарною новиною – Алі Барієв на свободі. Ще один етап нашого складного шляху успішно пройдений. Поки не пройдемо цей шлях до кінця, захист буде говорити лише про доконані факти», – написав Тємішев.

Інформація про звільнення Барієва також розміщена і на публічній сторінці в Facebook Ресуля Веліляєва, яку створили і ведуть його друзі, родичі і колеги.

«Дорогі наші, вірні, які переживають разом з нами цей непростий життєвий етап для Ресуля Веліляєва і Алі Барієва друзі! Хочемо поділитися з вами чудовою новиною!!! Наш співвітчизник, виконавчий директор компанії «КримОпт» Алі Барієв на свободі!», – йдеться в повідомленні.

Також зазначається, що незабаром Барієва вже сподіваються зустрічати в Криму.

Як повідомлялось, 24 квітня 2019 року кримськотатарського бізнесмена Ресуля Веліляєва, якого протягом року утримували в московському СІЗО «Лефортово», випустили з-під варти.

Нагадаємо:

  • 26 квітня 2018 року в Криму російські силовики провели обшуки в магазинах кримської торговельної мережі «Гузель» і ТОВ «Фірма «Кримопт» в Білогірську, які належать кримськотатарському підприємцю Ресулю Веліляєву. Також пройшли обшуки в будинках Алі Барієва (директор ТОВ «Фірма «Кримопт»), Асана Барієва та родичів Ресуля Веліляєва  – Ремзі Веліляєва, Екрема Веліляєва, Зєри Веліляєвої, а також їх дорослих дітей, які проживають окремо. 
  • Затриманих після обшуків у Білогірську Ресуля Веліляєва і Алі Барієва російські силовики вивезли з окупованого Криму. Їх утримують у московському СІЗО «Лефортово». При цьому головне «правопорушення» Веліляєва полягає лише в тому, що в одному з магазинів торгової мережі, яка йому належить, нібито були знайдені прострочені продукти.
  • За інформацією адвоката Джемиля Тємішева, слідством Веліляєву і Барієву пред’явлено обвинувачення тільки за п.«а» ст.238 КК РФ (виробництво, зберігання, перевезення або збут товарів і продукції, виконання робіт або надання послуг, що не відповідають вимогам безпеки, скоєних групою осіб за попередньою змовою або організованою групою), проте в подальшому обвинувачення може бути змінено.
  • Ресуль Веліляєв – відомий кримськотатарський меценат. У 2003 році він створив Благодійний фонд імені Бекіра Чобан-заде, який надає стипендії обдарованим дітям, спонсорував Республіканський конкурс «Юний віртуоз», надає допомогу школам і лікарні Білогірського району.