Печерський суд відмовився заочно арештовувати затриману в Італії колишню тендерницю «Нафтогазу»

Новини
Фото: YouTube 24 Канал

Печерський райсуд Києва відмовив у взятті під варту колишню керівницю комітету з конкурсних торгів і директора Департаменту матеріального, господарського та інформаційно-технічного забезпечення ПАТ «НАК «Нафтогаз України» Наталію Канюк, яка 2 липня була затримана в Італії Інтерполом.

Про це повідомляє «Судовий репортер» з посиланням на ухвалу суду, передає Центр журналістських розслідувань.

У 2016 році Канюк оголосили у розшук за підозрою у привласненні коштів НАК «Нафтогаз України» так званою злочинною організацією Януковича-Курченка. У 2010 році підозрювана була призначена головою Комітету з конкурсних торгів компанії «Нафтогаз України» і ТОВ «Українське комерційне суспільство» отримало 284 млн грн за сейсморозвідувальні дослідження. Згідно з показаннями свідків, роботи насправді не виконувалися, а фірма зареєстрована за винагороду.

До Генеральної прокуратури України надійшла інформація з Інтерполу, що 2 липня 2019 в Італії було затримано громадянку України, яка розшукується у зв’язку з притягненням до кримінальної відповідальності.

Слідчий ГПУ звернувся до Печерського суду Києва з клопотанням про обрання запобіжного заходу у вигляді взяття під варту. При цьому слідчий посилався на постанову прокурора про оголошення особи у міжнародний розшук. Але суд вважає, що цього не достатньо, оскільки безпосередньо до Інтерполу українська сторона не зверталась і тільки планує звернутись при наявності ухвали про обрання запобіжного заходу. Відтак на сьогодні Канюк фактично не перебуває у міжнародному розшуку. У зв’язку з цим суд відмовив у застосуванні запобіжного заходу.

Нагадаємо:

  • У жовтні 2015 року МВС України оголосило в розшук колишніх заступників керівника НАК «Нафтогаз України» братів Олександра та Сергія Кацуб, підозрюваних у привласненні коштів і майна держкомпанії. У липні 2014 року Кабмін України звільнив Олександра Кацубу з посади заступника голови НАК «Нафтогаз України», яку він займав з листопада 2012 року. У той же час раніше ЗМІ повідомляли, що Сергій Кацуба під час перебування заступником керівника «Нафтогазу України» здійснював закупівлю сумнозвісних «вишок Бойка».
  • 17 червня 2016 року Генпрокуратура України затримала наближеного до Сім’ї екс-президента Віктора Януковича колишнього заступника голови правління НАК «Нафтогаз України» Олександра Кацубу, який підозрюється в причетності до присвоєння майже 0,5 млрд. грн., що належать держкомпанії. 18 червня Голосіївський райсуд Києва заарештував А.Кацубу.
  • 9 червня 2017 року Генпрокурор Юрій Луценко повідомив, що Олександр Кацуба пішов на угоду зі слідством і дав свідчення щодо організаторів закупівлі так званих «вишок Бойка» і членів організованої злочинної групи, учасником якої він був. Кацуба також заплатив 100 млн грн і був засуджений до 18 місяців позбавлення волі. Після винесення вироку він був звільнений в залі суду за так званим «законом Савченко».