Глава ПЦУ закликав Україну і світ вимагати від РФ припинити порушувати права української православної громади Криму

Новини
Предстоятель ПЦУ, Митрополит Київський і всієї України Епіфаній Фото: Андрей Гудзенко/LIGA.net

Предстоятель Православної церкви України, Митрополит Київський і всієї України Епіфаній закликав українську та міжнародну спільноту вимагати від Росії припинити порушення прав української православної громади окупованого Криму в зв’язку з розграбуванням єдиного в Сімферополі храму ПЦУ.

Про це Митрополит написав на своїй сторінці у Facebook, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

«Російська окупаційна влада в Криму продовжує наступ на свободу віросповідання. Протягом останніх п‘яти років представники Росії шляхом тиску, залякування, беззаконних рішень влади систематично нищать українські православні громади в окупованій Автономній Республіці Крим. З особливою підступністю окупаційна влада бореться проти центру Кримської єпархії Православної Церкви України – кафедрального храму святих Володимира і Ольги в м. Сімферополі», – зазначив Предстоятель ПЦУ.

Він нагадав, що 24 липня, якраз в день пам‘яті святої рівноапостольної княгині Ольги, стало відомо, що майно кафедрального собору в Сімферополі після «рішення суду» було поламано і розграбовано. За словами архієпископа Сімферопольського і Кримського Климента, окупаційне «міністерство майнових і земельних відносин Криму» почало «внутрішній ремонт» приміщень собору. У зв’язку з цим майно, яке перебувало в опечатаних приміщеннях собору, архієпископ Климент виявив поламаним або зниклим. Частину речей викинули на звалище біля храму, інші – зникли.

В зв’язку з цим Митрополит Епіфаній висловив своє глибоке обурення цим черговим фактом насильства російської окупаційної влади проти української релігійної громади в Криму.

«Закликаю українську та міжнародну спільноту вимагати від Росії припинити порушення прав української православної громади Криму, а винних – притягати до відповідальності, включно з посиленням міжнародних санкцій проти конкретних осіб та Російської Федерації, як держави, що порушує одне з основоположних прав людини», – заявив глава ПЦУ.

Нагадаємо:

  • 28 червня «Арбітражний суд Республіки Крим» зобов’язав Кримську єпархію ПЦУ (раніше Української православної церкви Київського патріархату – ред.) передати будівлю єдиного в Сімферополі кафедрального собору святих Володимира і Ольги «міністерству майнових і земельних відносин Криму», робітники якого вже почали будівельні роботи в будівлі без відома єпархії.
  • 24 липня архієпископ Сімферопольський і Кримський Климент після повернення до Сімферополя виявив, що з храму  вкрали всі церковні речі Кримського єпархіального управління.