У Сімферополі з єпархіального управління ПЦУ вкрали всі церковні речі – архієпископ Климент

Новини
Кафедральный собор святих рівноапостольних князів Володимира та Ольги ПЦУ в Сімферополі Фото: RFE/RL

В окупованому Криму в Сімферополі з Собору святих рівноапостольних Володимира і Ольги Православної церкви України вкрали всі церковні речі Кримського єпархіального управління. 28 червня «Арбітражний суд Республіки Крим» зобов’язав Кримську єпархію ПЦУ передати храм «міністерству майнових і земельних відносин Криму», робітники якого вже почали будівельні роботи в будівлі без відома єпархії.

Про це Центру журналістських розслідувань в середу, 24 липня, повідомив архієпископ Сімферопольський і Кримський ПЦУ Климент, який надіслав на підтвердження фотографії приміщень єпархії.

«Це фотографії єпархіального управління в Сімферополі. Всі церковні речі вкрадені. Це зробили поки мене не було в Сімферополі», – зазначив Владика Климент.

Фото: Архієпископ Климент

Єпархіальне управління ПЦУ знаходиться на першому поверсі Собору святих рівноапостольних Володимира і Ольги. Сам храм – передана в оренду Українській православній церкви Київського патріархату (тепер ПЦУ – ред.) колишня будівля Будинку культури Сімферопольського вищого військово-політичного будівельного училища, розформованого в 1996 році.

Фото: Архієпископ Климент

«Це так зараз виглядає Кафедральний собор в м. Сімферополі Це все зроблено з розпорядження «міністра майнових і земельних відносин Криму» Ганни Анюхіної», – додав архієпископ, показавши фотографії головного приміщення храму, де проводяться богослужіння.

Фото: Архієпископ Климент

Як повідомлялось, 18 червня стало відомо, що в приміщеннях Кафедрального собору святих Володимира і Ольги у Сімферополі, де раніше проводила богослужіння Кримська єпархія ПЦУ, «Мінмайна Криму» почало проводити будівельні роботи. Будівельники розібрали дах храму, не попередивши про це єпархію. За минулий місяць в Сімферополі кілька разів пройшли проливні дощі, в результат чого будівлю храму затоплювало.

28 червня «Арбітражний суд Республіки Крим» зобов’язав Кримську єпархію ПЦУ (раніше Української православної церкви Київського патріархату – ред.) передати «міністерству майнових і земельних відносин Криму» будівлю єдиного в Сімферополі храму.

Нагадаємо:

  • На початку 2016 року Кримське єпархіальне управління УПЦ Київського патріархату за рішенням «Арбітражного суду Республіки Крим» позбавили частини приміщення в центрі Сімферополя, в якому розміщується Кафедральний собор святих рівноапостольних князя Володимира і Ольги.
  • 14 червня 2016 року «Апеляційний суд Севастополя» зобов’язав Кримську єпархію УПЦ КП сплатити «Міністерству майнових і земельних відносин Республіки Крим» півмільйона рублів штрафу і звільнити 112 кв. м на першому поверсі Кафедрального собору в Сімферополі.
  • 8 листопада 2016 року в Сімферополі представники так званого «Фонду майна Криму» намагалися опечатати перший поверх Кафедрального собору святих рівноапостольних Володимира і Ольги УПЦ КП. Архієпископ Сімферопольський і Кримський УПЦ КП Климент закликав світову спільноту захистити національні, культурні та релігійні права громадян України в Криму.
  • 31 серпня 2017 року російські силовики заблокували Кафедральный собор святих рівноапостольних князів Володимира та Ольги УПЦ КП. Храм був оточений бійцями спецназу. Російські судові пристави, не надавши жодних документів архієпископу Клименту, винесли церковне майно з каплиці Кафедрального собору. При цьому вони не складали опис речей, і не пропонували архієпископу підписати жодний акт про вилучення церковного майна.
  • 14 березня 2019 року «міністерство майнових відносин Республіки Крим» звернулося в «арбітражний суд Криму» з позовом про дострокове розірвання договору оренди на приміщення в Сімферополі, в якому знаходиться собор святих Володимира і Ольги Кримської єпархії ПЦУ. Підставою в позовній заяві називається борг в сумі 2,95 гривні і пеня в сумі 5, 24 грн, що нібито виник з 2016 року. Владика Климент стверджує, що заборгованість відсутня і на це є платіжні документи.