У 2019 році Україна може закупити велику партію летальної зброї з США

Новини
Конгрес США Фото: Facebook Embassy of Ukraine in the USA

Українська сторона відпрацьовує контракт на закупівлю великої партії летальної зброї в Сполучених Штатах, який може бути реалізований в 2019 році.

Про це в інтерв’ю «Укрінформу» повідомив колишній посол України в США Валерій Чалий, пише Центр журналістських розслідувань.

«Ми очікуємо, що вже в цьому році буде реалізований великий проект закупівлі летальної оборонної зброї. У сфері оборони і безпеки України для США зараз є стратегічним партнером, і відповідні інструменти такої взаємодії вже діють незалежно від політичних процесів в Україні та Сполучених Штатах», – сказав він.

Чалий підкреслив, що це стало можливим «завдяки довірі до України, якої не було ще в 2015 році, а також змін українського законодавства, які сьогодні реформували цю сферу».

«Для того, щоб пройти цей шлях, потрібно було зробити важливі кроки, наприклад, відкрити можливість прямої закупівлі озброєнь Міністерством оборони за кордоном, в першу чергу, в США. Чому я говорю «в першу чергу», тому що 92% всієї військово-технічної допомоги, яку Україна отримала за чотири роки, надійшло зі Сполучених Штатів. Підкреслю, 92%», – зазначив посол.

Нагадаємо:

  • Сенат США пропонує збільшити до 300 млн дол. та суттєво розширити безпекову допомогу Україні в оборонному бюджеті на 2020 рік. Це на 50 млн дол. більше в порівнянні з 2019 роком. Із зазначеної суми 100 млн дол. має бути спрямовано винятково на летальні види озброєнь.
  • Сполучені Штати Америки продовжать співпрацю з Україною для нарощування її військових можливостей, включаючи поставку бойового (летального) зброї, заявив у травні спеціальний представник Державного департаменту США по Україні посол Курт Волкер.