США ввели нові санкції щодо РФ – ЗМІ

Новини
Президент США Дональд Трамп Фото: AP

Президент США Дональд Трамп підписав указ про запровадження другого пакету санкцій проти РФ через отруєння Сергія і Юлії Скрипалів у британському Солсбері.

Про це повідомляє видання Politico з посиланням на двох американських чиновників, пише Центр журналістських розслідувань.

Про які саме санкції йде мова, видання не уточнює. У минулому році адміністрація президента США запровадила перший пакет санкцій у справі про отруєння колишнього подвійного агента і його сім’ї.

Закон вимагав, що президент повинен запровадити другий раунд санкцій, якщо виявиться неможливим встановити, що відповідна держава припинила використання хімічної зброї. Пакет санкцій включав в себе в тому числі заборону на експорт і товарів із США та імпорт туди, а також обмеження на польоти російської авіакомпанії «Аерофлот» в Штати.

У травні 2019 року Держдепартамент заявив, що підготував і направив Трампу новий пакет санкцій через отруєння Скрипалів. В кінці липня два американські конгресмени висловили занепокоєння у зв’язку з тим, що санкції так і не були введені, і закликали президента зробити це.

  • 4 березня 2018 року Скрипаля і його дочку Юлію шпиталізували у британському Солсбері із сильним отруєнням. За даними слідства, Скрипалів отруїли нервово-паралітичною речовиною «Новічок» російського виробництва.
  • У вересні 2018 року британські правоохоронці оприлюднили дані щодо двох підозрюваних в отруєнні – Руслана Боширова й Олександра Петрова. Незабаром група Bellingcat встановила реальні особи отруйників: полковника ГРУ Генерального штабу ЗС РФ Анатолія Чепіги («Боширов») і військового медика ГРУ Олександра Мішкіна («Петров»). Майже через рік після отруєння Bellingcat повідомила справжнє ім’я і походження співробітника ГРУ, який працював на міжнародному рівні під прикриттям під псевдонімом «Федотова Сергія В’ячеславовича». Справжнє ім’я «Федотова» — Денис В’ячеславович Сергєєв. Він є високопоставленим офіцером ГРУ і випускником Військово-дипломатичної академії Росії.
  • 26 країн видворили 143 російських співробітника розвідки, які видавали себе за дипломатів, в зв’язку з отруєнням у Солсбері колишнього російського розвідника Сергія Скрипаля та його дочки Юлії.