У партії Порошенка заявили, що він завжди перетинав держкордон у відповідності с законом

Новини
Лідер партії «Європейська солідарність», 5-й президент України Петро Порошенко Фото: eurosolidarity.org

У партії «Європейська солідарність» заявили, що її лідер, п’ятий президент Петро Порошенко завжди перетинав державний кордон України у повній відповідності з законом, зокрема, і під час поїздки на Мальдіви на початку 2018 року.

Про це повідомляє прес-служба партії у відповідь на інформацію про відкрите за заявою колишнього заступника голови Адміністрації президента часів Януковича Андрія Портнова розслідування ДБР про можливе використання Порошенком підробленого паспорту для поїздки на Мальдіви, передає Центр журналістських розслідувань.

«В усіх випадках, коли Петро Порошенко перетинав державний кордон, він робив це у повній відповідності із законом. Це так само стосується і вильоту на Мальдіви на початку 2018 року. На Андрія Портнова та його «хлопчиків за викликом» із Державного бюро розслідувань, яке цей відомий поплічник Януковича отримав в концесію від нової влади, очікує велике розчарування. «Підроблені документи» існують лише в їхній хворобливій уяві. Як і всі інші фейки, покладені в основу численних «розслідувань», які штампує їхній спільний конвеєр», – заявили у «Євросолідарності».

Також у партії звернули увагу, що першим новину «про чергове «розслідування» повідомив Портнов і вже потім її слухняно пережувала прес-служба ДБР».

«Щодо заяв пана Портнова про нібито порушені проти Петра Порошенка кримінальні справи в Панамі, прес-служба уповноважена заявити, що у Порошенка немає компаній в тій країні. Натомість, стаття 385 кримінального кодексу Панами передбачає відповідальність за брехню під присягою – саме для таких, як Портнов», – додали у «Європейській солідарності».

Крім того, вказали у партії Порошенка, кримінальна відповідальність за неправдиве повідомлення за злочин існує і в Україні. «Те, що на загал виглядає як інформаційний тролінг та спам з боку Портнова, – насправді кримінальний злочин, за який рано чи пізно Портнов відповідатиме і в Україні, і в Панамі. Рівно як і за розкриття таємниці даних досудового розслідування, яким екс-заступник глави адміністрації Януковича систематично займається за потурання «орендованих» ним слідчих ДБР», – йдеться у повідомленні.

Як повідомлялось, ДБР розслідує можливі факти організації незаконного переправлення через державний кордон України президента Петро Порошенка за підробленим паспортом, який він використав для поїздки на Мальдіви у січні 2018 року. Досудове розслідування за трьома статтями КК України розпочато за заявою Андрія Портнова.

Нагадаємо:

  • За даними розслідування програми «Схеми» президент України Петро Порошенко з 1 по 8 січня 2018 року провів Різдвяну відпустку на Мальдівах, куди він полетів на приватному літаку разом із 7 пасажирами. Як зазначалось, вони, ймовірно, не проходили паспортний контроль та летіли під іншими іменами. За підрахунками журналістів, Порошенко витратив на відпустку щонайменше 500 тисяч доларів.
  • В лютому 2018 року Порошенко на прес-конференції заявив, що перетинав кордон під час поїздки на Мальдіви за власним паспортом та прізвищем, пройшовши реєстрацію у прикордонників, а всі кошти, витрачені на літак та готель, задекларує протягом трьох тижнів.
  • 30 березня 2018 року в Адмінстрації президента заявили, що Мальдіви обійшлися Порошенку дешевше, ніж підрахували журналісти.