На Херсонщині у «Кам’янській Січі» розпочався археологічний сезон

Новини
Фото: kherson.ipc.org.ua

У Херсонській області на території нещодавно створеного національного природного парку «Кам’янська Січ» розпочала роботу спільна запорізько-херсонська археологічна експедиція.
Дослідження проводяться поблизу села Республіканець Бериславського району, де на початку 18 століття був центр запорізького козацтва.

Як повідомляє медіа-центр IPC-Херсон, розкопки проводять співробітники запорізького Національного заповідника «Хортиця», передає Центр журналістських розслідувань.

В перший день роботи археологами було виявлено залишки кам’яної будівлі. Науковці вважають цей об’єкт залишками інфраструктури козацької доби.

Подальші дослідження доведуть або спростують цю гіпотезу.

Нагадаємо:

  • 11 квітня 2019 року Указом президента №140/2019 в Херсонській області був створений новий національний природний парк «Кам’янська Січ». НПП розташовується в Бериславському районі. До його складу залучені землі Качкарівської, Милівської, Новокаїрської, Червономаяцької та Новорайської сільрад. До НПП входять Кам’янська та Миловська балки, тераса річки Дніпро між селами Червоний маяк та Качкарівка, прилеглі до балок та тераси ділянки плакору, акваторія Каховського водосховища та затоплених ним пониззя балок. Територія НПП має велике історичне значення. Тут на високому березі Дніпра (тепер Каховського водосховища), при впадінні в нього річки Кам’янки (нині це околиця села Республіканець) в 1709-1711 рр. та в 1730-1734 рр. розташовувалась одна з головних святинь українського народу козацька Кам’янська січ. Сьогодні вона функціонує як відділення національного заповідника «Хортиця».