Перше засідання нової Верховної Ради відбудеться 29 серпня

Новини
Фото: investigator.org.ua

Перше засідання Верховної Ради України 9 скликання відбудеться 29 серпня. Відповідне рішення було прийнято в п’ятницю, 9 серпня, на засіданні підготовчої групи з числа новообраних депутатів.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на трансляцію засідання, яку вела Радіо Свобода.

Головуючий на засіданні лідер партії «Слуга народу» Дмитро Разумков запропонував провести перше засідання нової Ради 29 серпня.

У свою чергу, представник партії «Європейської солідарності» Артур Герасимов запропонував провести перше засідання 3 вересня, а представник «Опозиційної платформи – За життя» Сергій Льовочкін – 20 серпня.

Разумков поставив на голосування всі пропозиції в порядку їх надходження.

За дату 29 серпня проголосувала більшість членів учасників засідання.

Організаційними питаннями підготовки першого засідання Верховної Ради будуть займатися дві підгрупи: 11 та 6 депутататів. Рішення будуть прийматися на загальних зборах підготовчої групи.

На підготовче засідання запросили 17 обраних депутатів від партії «Слуга народу», трьох – від «Опозиційного платформи – За життя», двох від ВО «Батьківщина» і «Європейської солідарності», одного – від партії «Голос». Самовисуванці могли делегувати по одному представнику від 15 народних депутатів.

Нагадаємо:

  • 21 липня 2019 року в Україні пройшли позачергові вибори до Верховної Ради України IX скликання. Українці в багатомандатному виборчому окрузі мали можливість проголосувати за одну з 22 партій, які брали участь у виборах. Також виборці могли проголосувати за одного з кандидатів на 199 одномандатних виборчих (мажоритарних) округах, де за місце в парламенті боролись 3220 кандидати: 1404 представляли 58 політичних партій і блоків, ще 1680 – самовисуванці.
  • 27 липня ЦВК опрацювала всі електронні протоколи окружних виборчих комісій на позачергових виборах до Верховної Ради. За ними за партійними списками і в одномандатних виборчих округах партія «Слуга народу» отримує 254 з 424 місць у парламенті, тобто абсолютну більшість, і тому не має потреби утворювати коаліцію з іншими партіями, аби сформувати уряд України.
  • 3 серпня ЦВК на своєму засіданні оголосила офіційні результати виборів у багатомандатному виборчому окрузі (за партійними списками). Згідно з ними партія «Слуга народу» отримує у Верховній Раді 124 мандати, «Опозиційна платформа – За життя» – 37, ВО «Батьківщина» – 24, «Європейська солідарність» – 23, «Голос» – 17 мандатів.
  • 5 серпня Центрвиборчком визнав обраними 198 народних депутатів України в 198 із 199 одномандатних виборчих округах.
  • 7 серпня газети «Голос України» і «Урядовий кур’єр» опублікували списки депутатів Верховної Ради, обраних на позачергових виборах 21 липня 2019 року. Вказані імена 423 депутатів, крім переможця в одномандатному окрузі №210, де результати голосування були встановлені після відведеного для цього законом терміну.