ЦВК опрацювала всі протоколи, у «Слуги народу» 254 мандати

Новини
Фото: Reuters

Центральна виборча комісія України опрацювала всі електронні протоколи окружних виборчих комісій на позачергових виборах до Верховної Ради. За ними за партійними списками і в одномандатних виборчих округах партія «Слуга народу» отримує 254 з 424 місць у парламенті, тобто абсолютну більшість, і тому не має потреби утворювати коаліцію з іншими партіями, аби сформувати уряд України.

Відповідні дані оприлюднені на сайті ЦВК, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

В ході виборів за партійними списками партія «Слуга народу» набрала 43,16% голосів виборців, партія «Опозиційна платформа – За життя» – 13,05%; ВО «Батьківщина» – 8,18% , «Європейська солідарність» – 8,1% і партія «Голос» – 5,82%.

Не подолали 5% бар’єр для проходження в Раду «Радикальна партія Олега Ляшка» – 4,01%, «Сила і Честь» – 3,82%, «Опозиційний блок» – 3,03%, «Українська стратегія Гройсмана» – 2,41%, «Партія Шарія» – 2,23%, ВО «Свобода» – 2,15% і «Громадянська позиція» – 1,04%.

Інші 10 партій, які брали участь у виборах, набрали менше 1 відсотка голосів.

Відповідно до розподілу голосів за списками «Слуга народу» отримує 124 мандати, «Опозиційна платформа – За життя» – 37; ВО «Батьківщина» – 24, «Європейська солідарність» – 23, партія «Голос» – 17.

Крім того, за результатами голосування у 199 одномандатних виборчих округах кандидати від «Слуги народу» перемогли в 130 округах, «Опозиційної платформи – За життя» – 6; ВО «Батьківщина» – 2, «Європейської солідарності» – 2, партії «Голос» – 3.

Кандидати від партій, які не пройшли у агальнодержавному виборчому окрузі за списками, отримують 10 мандатів, ще 46 мандатів отримують самовисуванці.

Таким чином, загалом партія «Слуга народу» отримує абсолютну більшість місць у Верховній Раді – 254 мандати і тому може сама сформувати склад уряду України. Така ситуація склалася в парламенті вперше з моменту проголошення незалежності України в 1991 році.

Офіційні результати виборів ЦВК встановить за даними паперових протоколів з мокрими печатками, поданих окружними виборчими комісіями.

Відповідно до закону про вибори народних депутатів України, ЦВК має встановити результати виборів депутатів у загальнодержавному окрузі та в одномандатних округах не пізніше, ніж на п’ятнадцятий день з дня голосування (5 серпня). Не пізніше, ніж на п’ятий день з дня встановлення результатів виборів (10 серпня) ЦВК офіційно оприлюднить ці дані в газетах «Голос України» та «Урядовий кур’єр».

Нагадаємо:

  • 21 липня 2019 року в Україні пройшли позачергові вибори до Верховної Ради України IX скликання. Українці в багатомандатному виборчому окрузі мали можливість проголосувати за одну з 22 партій, які брали участь у виборах. Також виборці могли проголосувати за одного з кандидатів на 199 одномандатних виборчих (мажоритарних) округах, де за місце в парламенті боролись 3220 кандидати: 1404 представляли 58 політичних партій і блоків, ще 1680 – самовисуванці.
  • У день голосування на позачергових виборах до Верховної Ради спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА не виявили системних порушень виборчого законодавства чи конфліктів, які б дестабілізували хід голосування чи мають суттєвий вплив на результати волевиявлення громадян.