МЗС України висловило протест через поїздку Путіна до окупованого Криму

Новини
«Голова Криму» Сергій Аксенов, т.в.о. «губернатора Севастополя» Михайло Развожаєв, президент РФ Володимр ПутінФото: kremlin.ru

Українське МЗС висловило рішучий протест у зв’язку з черговим неузгодженим з Україною відвіданням президентом РФ Володимиром Путіним окупованого Криму, де 10 серпня глава Кремля взяв участь у байк-шоу, організованому російським мотоклубом «Нічні вовки» під Севастополем.

Про це йдеться у заяві українського зовнішньополітичного відомства, передає Центр журналістських розслідувань.

«Ця поїздка, як і усі попередні неузгоджені з українською стороною відвідання російськими посадовцями тимчасово окупованого регіону України, є грубим порушенням російською стороною державного суверенітету і територіальної цілісності нашої держави. Cпроби російської сторони та мас-медіа інтерпретувати такі «візити» як «звичайні» внутрішньодержавні поїздки російських посадовців є нікчемними», – заявили в міністерстві.

У МЗС наголосили, що Крим і Севастополь «є невід’ємною частиною суверенної території України».

«Жодні вояжі російських посадовців не спроможні змінити визначений Конституцією і законами України статус цих територій, а лише черговий раз демонструють нехтування Російською Федерацією загальновизнаними принципами і нормами міжнародного права, у тому числі Статутом ООН, резолюціями Генеральної Асамблеї ООН, а також зобов’язаннями РФ за двосторонніми та багатосторонніми договорами, сторонами яких є Україна та Російська Федерація», – зазначається в документі.

Як повідомляється на сайті Кремля, 10 серпня Путін відвідав організоване російським мотоклубом «Нічні вовки» байк-шоу «Тінь Вавилона», яке щорічно проводиться біля гори Гасфорта, неподалік окупованого Севастополя.

Російський президент приїхав на байк-шоу на мотоциклі «Урал» з коляскою. При цьому у колясці сидів «голова Криму» Сергій Аксенов, позад Путіна на сидінні – т.в.о. «губернатора Севастополя» Михайло Развожаєв.

Нагадаємо: