Радник Трампа з нацбезпеки збирається відвідати Київ і Мінськ

Влада

Радник президента США Дональда Трампа з національної безпеки Джон Болтон анонсував візит до Києва.

Про це він написав у Twitter, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

«Президент провів продуктивні зустрічі в Биаррице на G7. Я з нетерпінням чекаю майбутніх зустрічей з нашими партнерами в Києві», – заявив він.

Болтон зазначив, що США підтримують «реформістські зусилля» президента Володимира Зеленського та його «бачення щодо створення більш сильної і процвітаючої України».

Джон Болтон також збирається на цьому тижні відвідати Мінськ, повідомляє видання Foreign Policy з посиланням на джерела в уряді США.

«Візит Болтона в Білорусь – знак потепління відносин між США і «останньою диктатурою Європи», вперше за цей вік Мінськ відвідає американський чиновник такого рівня», – пише видання.

Візит може викликати «гнів Кремля», відзначає видання: він пройде на тлі спроб самого Трампа поліпшити відносини з президентом Росії Володимиром Путіним і, можливо, свідчить про різноскерованості політики президента США і його адміністрації.

«Болтон добре розуміє, що Путін проводить агресивну політику, і що ця агресивна політика може включати плани щодо Білорусі», – сказав колишній посол США в Україні Джон Гербст.

  • 27 липня спецпредставник Держдепу США по Україні Курт Волкер говорив, що США і Україна продовжують підготовку візиту Зеленського в США.
  • Волкер заявив, що в Білому домі хочуть, щоб при зустрічі Зеленського з Трампом у сторін була можливість обговорити досягнення нової української влади.
  • Під час зустрічі з президентом США Дональдом Трампом у рамках саміту G7 у Франції канцлер Німеччини Ангела Меркель заявила, що підтримує переговори між Володимиром Зеленським та Володимиром Путіним щодо врегулювання ситуації на Донбасі.