Зеленський хоче приєднання США до нормандського формату

Влада

Україна вітала б приєднання Сполучених Штатів до нормандського формату   (Україна – Росія – Німеччина – Франція).

Про це заявив президент Володимир Зеленський на зустрічі з радником президента США Дональда Трампа з питань національної безпеки Джоном Болтоном, пише Центр журналістських розслідувань з посиланням на відео YouTube-каналу in time Ukraine.

«Хочу подякувати за підтримку суверенітету й територіальної цілісності України, послідовну офіційну політику щодо Криму та зусилля, спрямовані на досягнення прогресу у мирному врегулюванні на Донбасі», – сказав Зеленський.

Як відзначили в прес-службі Зеленського, були обговорені можливості поглиблення українсько-американської співпраці у сферах безпеки та оборони, енергетичної безпеки, а також у питаннях реформування Збройних сил України та української оборонної промисловості.

Президент України висловив сподівання, що США зможуть більше залучатися до переговорного процесу стосовно Донбасу. Він зазначив, що Україна вітала б приєднання Сполучених Штатів до Нормандського формату.

  • Радник президента США Джон Болтон повідомив, що президент США Дональд Трамп запланував зустріч з Володимиром Зеленським у Варшаві 1 вересня, в день заходів з нагоди 70-річчя початку Другої світової війни.
  • 27 липня спецпредставник Держдепу США по Україні Курт Волкер говорив, що США і Україна продовжують підготовку візиту Зеленського в США.
  • Волкер заявив, що в Білому домі хочуть, щоб при зустрічі Зеленського з Трампом у сторін була можливість обговорити досягнення нової української влади.
  • Під час зустрічі з президентом США Дональдом Трампом у рамках саміту G7 у Франції канцлер Німеччини Ангела Меркель заявила, що підтримує переговори між Володимиром Зеленським та Володимиром Путіним щодо врегулювання ситуації на Донбасі.