Прокуратура АРК продовжить розслідувати злочини, вчинені у Криму і РФ щодо політв`язнів і моряків ВМСУ – Поночовний

Новини
Ігор Поночовний, заступник прокурора АР Крим Фото: investigator.org.ua

Прокуратура АР Крим продовжить розслідування злочинів, вчинених в окупованому Криму та Росії проти Олега Сенцова, Олександра Кольченка, Володимира Балуха, Євгена Панова, Едема Бекірова та моряків ВМСУ. Кримінальні провадження щодо цих злочинів відкривались відразу після їхнього вчинення, однак у відсутність свідчень потерпілих не були розслідувані. 

Про це Ігор Поночовний, заступник прокурора АР Крим повідомив Центру журналістських розслідувань.

«В рамках наших кримінальних проваджень звільнені політичні в’язні та військові моряки мають статус потерпілих. Прокуратура АРК  продовжує розслідування злочинів, вчинених  в окупованому Криму та Росії проти Олега Сенцова, Олександра Кольченка, Володимира Балуха, Євгена Панова, Едема Бекірова, інших політв`язнів та військових моряків. Це незаконні арешти, катування, незаконні засудження, вивезення  з Криму на територію Російської Федерації та інші. », – повідомив Ігор Поночовний.

За його словами, необхідні процесуальні дії з потерпілими будуть проводитись лише після відповідного висновку лікарів щодо стану їхнього здоров`я. 

«Свідчення звільнених політичних в`язнів є найвагомішим доказом вчинення представниками держави-окупанта в Криму злочинів, в тому числі і воєнних. Однак свідчити вони будуть лише після отримання медичних висновків про задовільний стан їхнього здоров`я», – сказав заступник прокурора АРК.

Нагадаємо:

  • 7 вересня у київському міжнародному аеропорту «Бориспіль» зустріли українських політв’язнів і військовополонених моряків ВМСУ, яких доставити з Росії в результаті обміну утримуваних осіб між Україною та РФ.
  • Офіс президента України опублікував список українців, які повернулися на батьківщину. В рамках масштабного обміну Україна передала Росії 35 осіб.
  • Українських моряків разом з їхніми рідними привезли до військового госпіталю в Києві, а інших звільнених українців – в лікарню «Феофанія».
  • У київській клінічній лікарні «Феофанія» на лікуванні перебувають восьмеро звільнених з російського ув’язнення українців та вісім їх родичів, вкрай важких серед них немає. Спеціальної допомоги потребує лише Станіслав Клих, якого перевели до спеціалізованого відділення військового госпіталю.
  • За інфоромацією Анатолія Казмірчука, начальника Національного військово-медичного клінічного центру «Головний військовий клінічний госпіталь», стан всіх звільнених з російського полону моряків Військово-морських Сил України задовільний, одна кожному потрібен свій час на обстеження та лікування.