Україна в ЄСПЛ вказала на порушення прав українських громадян в окупованому Криму з боку РФ

Новини
Європейський суд з прав людини Фото: Facebook Dead Lawyers Society

Україна на слуханнях в ЄСПЛ у Страсбурзі наголосила, що Росія порушує права українських громадян в Криму, який є українською територією, протиправно окупованою РФ.

Про це заявив заступник міністра юстиції України – уповноважений у справах ЄСПЛ з прав людини Іван Ліщина, виступаючи у середу, 11 вересня, на слуханнях у справі «Україна проти Росії» щодо порушення прав людини на півострові, повідомляє Цент журналістських розслідувань з посиланням на агентство Укрінформ.

«Порушення прав людини, про які йдеться на цих слуханнях, були вчинені проти українських громадян на українській землі. Це здійснила зовнішня сила, яка нелегально окупує суверенну територію упродовж п’яти років», – сказав Ліщина.

Він наголосив, що українське керівництво робить усе можливе заради захисту своїх громадян на окупованій Росією українській території, та відзначив, що українці в окупованому Криму піддаються репресіями за політичними мотивами. Серед найбільш уразливих груп на півострові – етнічні українці, кримські татари, незалежні журналісти та релігійні діячі.

Український урядовець також відзначив, що РФ у Криму у контексті порушення прав людини, обмежує й громадянські та політичні права громадян. «Росія навмисно проводить кампанію із політичного переслідування, метою чого є знищення будь-якого супротиву», – сказав Ліщина.

Він також рішуче відкинув позицію російської сторони, що порушена Україною в ЄСПЛ справа проти РФ є політично умотивованою.

Ліщина також нагадав учасникам процесу, що ООН та інші міжнародні організації засудили незаконну окупацію Криму Росією.

В свою чергу юрист з міжнародного права Бен Еммерсон, який представляє сторону України у ЄСПЛ на слуханнях, вказав, що Росія протиправно і силою окупувала Крим – суверенну територію України, тому її позиція у справі щодо порушення прав людини у Криму не відповідає жодним нормам міжнародного права.

«Україна просить суд застосувати усі правові інструменти, щоб не відбулося жодного правового визнання (окупації Криму – ред.) цим трибуналом», – наголосив юрист.

Він нагадав, що йдеться про застосування у 2014 році військової сили у Криму з боку РФ, проведення нелегального «референдуму», здійснення незаконної анексії.

Еммерсон зазначив, що міжнародна спільнота, включаючи ООН, Євросоюз і Раду Європи, не визнали Крим територією Росії. Відтак, за словами юриста, ЄСПЛ жодним чином не може підтримати позицію РФ, яка заявляє про приналежність Криму їй.

«Усі ці інституції засудили дії Росії як акт агресії проти сусідньої держави. А також укотре підтвердили й підтримали суверенітет і територіальну цілісність України щодо Криму», – сказав представник української сторони.

Він підкреслив, що позиція російської сторони у Європейському суді про те, що Крим є частиною РФ, є протиправною з позиції міжнародного права та офіційних позицій міжнародних організацій, включаючи Раду Європи.

Нагадаємо: 

  • 11 вересня в ЕСПЛ почались перші усні слухання за заявою України проти РФ про порушення прав людини в окупованому Криму.
  • На слуханнях у ЄСПЛ Росія заперечила усі вимоги скарги України про порушення прав людини у окупованому Криму та визнає свій контроль над півостровом з 18 березня 2014 року.
  • Наразі у провадженні ЄСПЛ перебувають п’ять справ України проти РФ: 1. «Україна проти Росії (щодо Криму)» щодо порушень прав людини на території АР Крим внаслідок анексії РФ; 2. «Україна проти Росії (щодо Донбасу)» щодо порушень прав людини на окремих територіях Донецької та Луганської областей; 3. «Україна проти Росії» стосовно фактів викрадення на території Донецької та Луганської областей дітей-сиріт та дітей-інвалідів представниками терористичних угрупувань «ДНР» та «ЛНР» та їх незаконного або фактичного переміщення на територію Росії; 4. «Україна проти Росії» щодо порушення Росією прав українських політичних в’язнів; 5. «Україна проти Росії» щодо захоплених українських моряків.