Рада відстрочила штрафи для авто на єврономерах на три місяці

Новини
Фото: УНІАН

Верховна Рада відстрочила на 90 днів застосування штрафних санкцій за порушення порядку ввезення на митну територію України автомобілів з іноземною реєстрацією, так званих «евроблях», ввезених з 1 січня 2015 року.

За запропонований президентом Володимиром Зеленським законопроект №1030 за основу і в цілому на пленарному засіданні парламенту в четвер, 12 вересня, проголосували 284 народних депутати, повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на агентство Інтерфакс-Україна.

«Сам законопроект викликав дискусію в нашій команді, але президент прийняв рішення і вніс законопроект, який ми підтримуємо … Ця відстрочка до кінця року, яку ми пропонуємо і для штрафів, і для спрощеного оформлення автомобілів – це вже останнє рішення. Більше після цього ми до цього питання повертатися не будемо», – сказав глава комітету Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев, представляючи документ з трибуни парламенту.

Як повідомлялося, 22 серпня набрали чинності жорсткі санкції за порушення правил ввезення автомобілів з іноземною реєстрацією.

Штраф за перевищення терміну перебування автомобілів з іноземною реєстрацією від 20 до 30 діб становить 85 тис. грн. При перевищенні терміну більш ніж на 30 діб, передбачений штраф 170 тис. грн або конфіскація.

Аналогічні розміри штрафів і при перевищенні термінів тимчасового ввезення – за порушення його від 20 до 30 діб сума штрафу складе 85 тис. грн. За порушення терміну більш ніж на 30 діб, а також в разі втрати або розкомплектування авто – 170 тис. грн або конфіскація.

Крім цього, передбачена відповідальність за передачу транспортного засобу особистого користування, що тимчасово ввезений на митну територію України або поміщеного під митний режим транзиту, у володіння або розпорядження іншій особі, а також використання такого автомобіля в комерційних цілях. При такому порушенні доведеться заплатити штраф у розмірі двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян – 34 тис. грн.

Нагадаємо:

  • Жорсткі штрафні санкції для власників «євроблях» мали набути чинності 22 травня. Власники «євроблях» протягом двох днів мітингували під Верховною Радою з вимогою продовжити період «легалізації» їх авто.
  • 16 травня Верховна Рада відтермінувала введення штрафних санкцій для власників автомобілів з іноземною реєстрацією, продовживши період їх розмитнення без штрафів до 21 серпня поточного року.