США розблокували виділення майже $400 млн безпекової допомоги Україні

Новини
Фото: Facebook Посольство України в США

Адміністрація Білого Дому і Конгрес Сполучених Штатів розблокували виділення 391,5 млн дол безпекової допомоги Україні. Кошти призначені, зокрема, для закупівлі озброєння та військової техніки.

Про це повідомляє посольство України в США.

«Допомога передбачає 250 млн. дол. США з бюджету Пентагону в рамках програми «Ініціатива безпекової допомоги Україні», 115 млн. дол. США в рамках програми Державного департаменту США «Міжнародне військове фінансування» з бюджету 2019 року, а також 26,5 млн. дол. США за цією ж програмою з бюджету 2018 року. Загалом – 391,5 млн.дол. США», – вказали українські дипломати.

Як зазначається, ці кошти призначені для закупівлі озброєння та військової техніки, надання послуг, які сприятимуть покращенню спроможностей Збройних Сил України.

«Така безпекова підтримка Сполученими Штатами народу України у боротьбі з російською агресією є свідченням стратегічного партнерства між нашими країнами та вагомим внеском у зміцнення європейської та євроатлантичної безпеки», – наголосили в посольстві.

В свою чергу тимчасовий повірений у справах США в Україні Вільям Тейлор повідомив агентству УНІАН, що Сполучені Штати планують збільшити допомогу у галузі безпеки для України у 2020 році.

Тейлор наголосив, що США не скорочуватимуть об’єм допомоги у галузі безпеки для України. «Ми будемо продовжувати зберігати допомогу на тому самому рівні», – сказав він.

Водночас, за його інформацією, в Сенаті обіцяють виділити більший об’єм допомоги для України наступного року. «Наступного року Конгрес, ймовірно, виділить більше», – додав дипломат.

Тейлор підкреслив, що бюджетний перегляд допомоги для України завершений і що жодного негативного впливу на обсяги допомоги для України немає.

Нагадаємо:

  • В кінці серпня 2019 року американські ЗМІ повідомляли, що оточення президента США Дональда Трампа нібито переглядає програму військової допомоги Україні: затримка стосується $250 млн, які Вашингтон збирався традиційно виділити Україні на нинішній фінансовий рік на зміцнення системи безпеки і оборони. В оточенні Трампа нібито хочуть переконатися, що кошти використовуються щонайкраще в інтересах Сполучених Штатів.
  • Американські сенатори в Конгресі США направили в Білий дім лист, в якому зажадали від президента Дональда Трампа розблокувати військову допомогу Україні.