Верховна Рада звільнила всіх членів ЦВК

Новини
Фото: Facebook Центральна виборча комісія

Верховна Рада підтримала подання президента України Володимира Зеленського і звільнила всіх членів Центральної виборчої комісії. При цьому звільнення членів комісії відбулося без їх присутності.

У п’ятницю, 13 вересня, відповідне рішення підтримав 341 народний депутат, повідомляє видання ZN.UA.

За розпуск Центрвиборчкому проголосували фракції «Слуга народу», «Опозиційна платформа – За життя» та «Батьківщина». Фракції «Європейська солідарність» і «Голос» не дали жодного голосу.

Закон про ЦВК передбачає, що повноваження всього складу комісії можуть бути достроково припинені Верховною Радою за вмотивованим поданням президента. Рішення приймається не менш як двома третинами від конституційного складу парламенту, тобто не менше 300 нардепами.

Питання про припинення повноважень ЦВК було включене до порядку денного Ради без голосування і розглядалось за скороченою процедурою.

Згідно із законодавством, Центральна виборча комісія України складається з 17 членів, проте одне місце залишалося вакантним. Таким чином, парламент звільнив Аллу Басалаєву, Наталію Бернацьку, Михайла Вербенського, Олега Діденка, Андрія Євстигнєєва, Ірину Єфремову, Ольгу Желтову, Олега Конопольського, Світлану Кустову, Ольгу Лотюк, Катерину Махніцьку, Віталія Плукаря, Євгенія Радченка, Тетяну Сліпачук, Леонтія Шипілова, Тетяну Юзькову.

Під час обговорення законопроекту представники ряду партій заявили, що відставка чинної ЦВК має ознаки політичної маніпуляції і ставить під сумнів результати виборів президента і парламенту, проведених в 2019 році.

Як пише видання Українська правда, представник президента в парламенті, перший віце-спікер Руслан Стефанчук перед голосуванням зазначив, що звільнення всіх членів ЦВК відбувається «за вмотивованим поданням президента».

Заступник голови комітету Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Аліна Загоруйко повідомила, що комітет підтримав дострокове припинення повноважень всього складу ЦВК. Вона зазначила, що президент побачив недостатню виваженість дій членів ЦВК.

Представник «Європейської солідарності» Артур Герасимов заявив, що ЦВК обирається на 7 років, а вибори, проведені в 2019 році, визнали міжнародні організації. «Завжди, коли робиться така політична розправа, запрошуються члени ЦВК», – обурився він.

Глава фракції «Голос» Сергій Рахманін також заявив, що слід було б запросити і заслухати голову ЦВК. Він також зазначив, що кожен президент України приходить і міняє людей, а не правила.

Нардеп Олена Шкрум з «Батьківщини» заявила, що потрібен новий закон про ЦВК – і він уже чекає кілька років на розгляд, оскільки чинний суперечить закону про державну службу.

Депутат від «Опозиційного платформи – За життя» Нестор Шуфрич сказав: «Давай, до побачення цей склад ЦВК і ласкаво просимо новий склад ЦВК».

Нагадаємо:

  • 20 вересня 2018 року Верховна Рада 8 скликання звільнила 13 з 15 членів ЦВК і призначила в комісію 14 нових членів за поданням тодішнього президента Петра Порошенка.
  • 9 вересня 2019 року президент Володимир Зеленський направив до Верховної Ради подання про дострокове припинення повноважень ЦВК. У ньому він зазначив, що Комісія «неодноразово виявляла недостатню виваженість або навіть політичну упередженість». На доказ цього Зеленський навів рішення ЦВК про відмову в реєстрації 28 кандидатів у народні депутати.
  • Центральна виборча комісія відкинула звинувачення Зеленського і назвала свій розпуск політично мотивованим рішенням.