Вибори на Донбасі можливі лише тоді, коли там буде безпечно – Волкер

Новини
Спецпредставник Держдепу США по Україні Курт Волкер Фото: YES © 2019

Спеціальний представник Державного департаменту США з питань України Курт Волкер наголошує, що місцеві вибори на тимчасово окупованих територіях Донбасу можуть відбуватися лише в чесному і безпечному середовищі, однак поки Росія не продемонструвала політичної волі завершити конфлікт.

Про це американський дипломат заявив, виступаючи на щорічній зустрічі Ялтинської європейської стратегії (YES) у Києві, повідомляє Укрінформ.

«Говорили про «формулу Штайнмаєра», яка полягає в тому, що після того, як пройдуть вільні вибори, і в той день зразу буде отриманий спеціальний статус, і тоді цей процес вже буде постійний. Але вільні, чесні вибори можуть відбутися лише в чесному і вільному середовищі, безпечному середовищі. Для того, щоб цього досягти, нам треба розв’язувати безпекові питання – саме тут буде йти мова про політичну волю. Поки що Росія не продемонструвала політичної волі завершити конфлікт», – сказав Волкер.

Водночас він висловив сподівання, що «останні зрушення, ця динаміка, яку показує президент Зеленський, обмін полоненими, думаю, що усе це почне міняти контексти, і ми побачимо прогрес у майбутньому».

Разом з тим спецпредставник США підкреслив, що основним завданням лишається відновлення суверенітету і територіальної цілісності України, безпека всіх українських громадян. На його думку, щодо цих питань не варто іти на компроміс.

Він також зауважив, що, Мінські угоди мають усі необхідні складові для досягнення успіху в їх реалізації, але РФ не визнає своєї відповідальності і не виконує зобов’язань.

«Мінські угоди містять усі необхідні складові для того, щоб Мінський процес був успішний. Питання не в тому, який формат переговорів, проблема в тому, що Росія не визнає своєї відповідальності відповідно до Мінських домовленостей. Росія підписала, у неї є зобов’язання, але вона не хоче виконувати, не визнає їх», – зазначив Волкер.

Він підкреслив, що Росія натомість «удає», що її немає на Донбасі, що вона не несе жодної відповідальності, що в України є внутрішня проблема і що Україна має вести перемовини з двома так званими «народними республіками».

«Потрібно вести роботу з Росією, щоб вона визнала свої зобов’язання відповідно до цього процесу», – сказав спецпредставник США.

Водночас він наголосив, що намагаючись використати конфлікт на Донбасі для тиску на Україну, Росія зробила Україну сильнішою й успішнішою.

«Це не та ситуація, коли є внутрішній конфлікт чи громадянська війна, чи етнічний конфлікт. Росія використовувала цей конфлікт, намагаючись натиснути на Україну, на уряд України. Воно не працює. Україна стала ще успішнішою, сильнішою як демократія, як державні інституції», – вказав Волкер.

Нагадаємо:

  • У серпні 2019 року Курт Волкер заявив про те, що війна на Донбасі ніяким чином не є внутрішнім конфліктом через сепаратизм.
  • 5 вересня, в п’яту річницю підписання Мінських угод, посольство США в Україні виступило із заявою про те, що РФ має залишити Донбас і дотримуватися зобов’язань, взятих на себе при підписанні Мінських угод.