У Чорне море увійшов швидкісний корабель США USNS Yuma, за ним стежить Чорноморський флот РФ

Новини
Транспортно-десантний катамаран ВМС США USNS Yuma Фото: Facebook Andrii Klymenko

У Чорне море увійшов швидкохідний транспортно-десантний катамаран ВМС США USNS Yuma (T-EPF-8). За ним стежить Чорноморський флот Росії.

За інформацією Моніторингової групи Фонду «Майдан закордонних справ», «Інституту Чорноморських стратегічних досліджень» та порталу BlackSeaNews, корабель зайшов в акваторію моря 14 вересня близько 17:30, повідомляє головний редактор BlackSeaNews Андрій Клименко.

За даним групи, зараз американський корабель прямує до Грузії.

Фото: Facebook Andrii Klymenko

Відео проходу американського корабля протокою Босфор.

За інформацією Національного центру управління обороною РФ, після заходу USNS Yuma в Чорне море, за ним розпочав стеження Чорноморський флот Росії, пише російське агентство ТАСС.

«Чорноморський флот взяв на супровід швидкохідне військово-транспортне судно Yuma ВМС США, яке заходило близько 17:30 мск 14 вересня 2019 року в акваторію Чорного моря», – йдеться в повідомленні центру.

Як зазначається, чергові сили та засоби Чорноморського флоту РФ здійснюють безперервне спостереження за американським кораблем.

Транспортно-десантний катамаран ВМС США USNS Yuma Фото: Facebook Andrii Klymenko

USNS Yuma – восьмий за рахунком експедиційний швидкохідний транспорт-катамаран класу Spearhead. Спущений на воду в 2016 році, в експлуатації з кінця квітня 2017 року. Оператор – Military Sealift Command (Командування морських перевезень ВМС США)

Водотоннажність корабля – 1515 тонн, довжина – 103 м, ширина – 28,5 м.

Чотири дизельні двигуни сумарною потужністю 86 тис. кінських сил приводять в рух водометні рушії, що розганяють корабель до швикості 43 вузли (79 км/ч). Може взяти на борт 312 морських піхотинців і близько 550 тонн різного спорядження, в тому числі бойову техніку і танки. Його осадка становить 3,83 м, що дозволяє діяти на мілководді.

На кораблі є вертолітний майданчик, він здатний приймати і розміщувати в ангарі вертоліт SH-60 Seahawk, приймати – CH-53E Super Stallion.

Катамаран зроблений з легкого алюмінієвого сплаву.

Нагадаємо:

  • 29 червня 2019 року в порт Одеси зайшов новітній швидкохідний транспортно-десантний катамаран ВМС США USNS Yuma для участі в українсько-американських навчаннях «Сі Бриз-2019» (Sea Breeze-2019), які стартували 1 липня. Корабель увечері 28 червня пройшов протоку Босфор і всього за ніч перетнув Чорне море.