Чумак скасував постанову, якою Матіос засекретив декларації військових прокурорів

Новини
Головний військовий прокурор Віктор Чумак Фото: Facebook

Заступник Генпрокурора – головний військовий прокурор Віктор Чумак у понеділок, 16 вересня, скасував постанову від 31 березня 2017 року свого попередника Анатолія Матіоса, згідно якої декларації військових прокурорів були вилучені з публічного доступу. У Центрі протидії корупції (ЦПК) вимагають від НАЗК негайно розсекретити приховані електронні декларації.

Про скасування постанови Матіоса, якою було забезпечено конфіденційність даних прокурорів, повідомила Генеральна прокуратура.

«Відтепер інформація про статки військових прокурорів стане відкритою і кожен громадянин матиме змогу ознайомитися з нею на офіційному вебсайті Національного агентства з питань запобігання корупції в Єдиному державному реєстрі декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування», – йдеться у повідомленні.

У Центрі протидії корупції заявляють, що НАЗК зобов’язане якнайшвидше виконати рішення Чумака і оприлюднити майже двісті захованих Матіосом декларацій військових прокурорів.

У ЦПК вказали, що після того, як Матіосом 31 березня 2017 року була підписана постанова про застосування заходів спеціальної безпеки у вигляді забезпечення конфіденційності даних низки посадових осіб військової прокуратури, з реєстру НАЗК зникло 72 декларації військових прокурорів, а зараз їх удвічі більше, бо вони ще мали подати щорічні декларації за 2018 рік.

Раніше Центр протидії корупції безуспішно вимагав скасування цього документу в суді через його незаконність. «Ми декілька років вимагали в суді скасування цього безпідставного документу. Він прийнятий під приводом забезпечення безпеки прокурорів, а насправді слугував для того, аби громадськість та журналісти не могли відстежувати їхні статки», – прокоментувала рішення Чумака членкиня правління ЦПК Олена Щербан.

Рішення приховати декларації військових прокурорів Матіос та ГПУ пояснювали загрозою через конфлікт з Росією. Разом з тим, майнові декларації прокурорів не містять жодної інформації, розголошення якої може загрожувати їхній безпеці, оскільки: персональні дані не публікуються в реєстрі; посади та імена прокурорів і так є публічними – їх можна знайти у судових ухвалах; до моменту ухвалення постанови всі декларації уже були в публічному доступі: будь-хто міг їх скопіювати або завантажити масив даних НАЗК.

Більше того, закон взагалі не передбачає такого заходу безпеки як вилучення з публічного доступу декларацій. Саме тому активісти оскаржували відповідне рішення в суді.

Нагадаємо:

  • У квітні 2017 року аналітики проекту «Декларації» видання Bihus.info повідомили, що з сайту реєстру Національного агентства з питань запобігання корупції зникли понад 200 декларацій працівників Генпрокуратури і військових прокуратур.
  • 2 вересня 2019 року Генпрокурор України Руслан Рябошапка звільнив з посади заступника генпрокурора – головного військового прокурора Анатолія Матіоса, який займав її з серпня 2014 року.
  • 11 вересня Руслан Рябошапка призначив колишнього нардепа Віктора Чумака заступником генпрокурора – головним військовим прокурором. На виборах президента Чумак очолював штаб кандидата Анатолія Гриценка.