Україна не підписала в Мінську «формулу Штайнмайера» – ЗМІ

Новини
санкции

Українська сторона контактної групи по врегулюванню ситуації на Донбасі відмовилася письмово закріплювати так звану «формулу Штайнмайера».

Про це повідомляють російські ЗМІ з посиланням на своїх представників в контактній групі, пише Центр журналістських розслідувань.

Як пише російський «Інтерфакс», Україна мотивує це тим, що цей документ не передбачений мінським комплексом заходів.

«Київ наполягає на першорядної передачі йому під контроль ділянки кордону з Росією в Донбасі, а також роззброєння ополченців самопроголошених республік. Лише після цього Київ пропонує провести вибори», – заявило джерело.

Джерело відзначило, що в умовах відмови Києва від підписання «формули Штайнмайера» не вдалося досягти домовленості з розведення сил на лінії протидії на Донбасі.

Раніше очікувалося, що тристороння контактна група на зустрічі в Мінську в середу закріпить параметри політичного врегулювання конфлікту на Донбасі.

Міністр закордонних справ Вадим Пристайко розповів про існування «формули Зеленського» за рішенням конфлікту на Донбассі, яка має на увазі під собою перехід до якихось «нових радикальних дій».

«Ми домовилися про «формулу Штайнмайера» на зустрічі радників 2 вересня, і я можу навести те, на що я дав згоду. Закон про особливий статус вступає в дію в попередньому форматі на момент проведення виборів, а остаточно вступає в силу після рішення БДІПЛ ОБСЄ (про визнання виборів демократичними, – ред.) », – сказав Пристайко.

«Ні як вибори проводяться, ні хто перед ким, ні що вони проводяться «під дулами автоматів» або в момент отримання контролю над кордоном. Все, що з’являється, – це «нарости», це зрозуміла людська реакція», – сказав глава МЗС України.

Пристайко додав, що радники голів держав «нормандської четвірки» домовилися про вирішення питання з розведенням сил в зоні конфлікту на Донбасі на трьох раніше вже узгоджених ділянках лінії зіткнення.

«Я знаю, що наші російські партнери, партнери по переговорах я маю на увазі, висунули третю пропозицію, що має бути узгоджений документ, який підпишуть лідери. Це звучить логічно, але навіть цей пункт ми, чотири радника, включаючи російського представника, не обговорювали», – додав він.

  • Росія вимагає від України офіційного письмового підтвердження «формули Штайнмайера» як умову для Нормандської зустрічі на вищому рівні.
  • Виходячи з цього, згода Пристайко на зустрічі 2 вересня була попередньої – йшлося про узгодження тексту формули, а не її офіційне затвердження з боку держави.