В уряді придумали механізм запуску ринку землі

Новини

Міністр розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства Тимофій Милованов розповів, як в Україні планують запустити ринок землі.

За словами Милованова, проблеми, які існують сьогодні з запуском обороту земель, повинні бути вирішені за допомогою встановлення «однакових правил гри для всіх», пише Центр журналістських розслідувань.

«Дрібний фермер або власник має право отримати такі ж ресурси, такі ж фінансові умови, за такі ж гроші викупити і конкурувати з великим бізнесом – «сірим», «білим», яким завгодно. Прозорість ринку – це найкращий захист від тіньових схем», – написав він.

Міністр також вказав основні положення обороту земель:

  • Можливість купувати землі с/г призначення буде в українських фіз- і юросіб, територіальних громад та держави.
  • Фінансова підтримка дрібним фермерам і фізособам, які купують малі обсяги – до 500 га (компенсація відсотків, інша фінансова підтримка).
  • Концентрація власності передбачена на рівні 15% (область) і 0,5% (країна).
  • Стартова ціна продажу державних/комунальних земель на торгах – НДО (нормативна грошова оцінка).
  • Заборона придбання у власність ділянок громадянам і капіталу РФ.
  • Скасування мораторію.
  • Дата введення – 1 жовтня 2020.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що запропонована владою модель ринку землі в країні допускає, що її зможуть купувати і продавати лише українські фізичні та юридичні особи, щоб землею керував українець, а простий селянин міг піти в банк, взяти кредит та міг інвестувати в свою землю. Саме тому ми відкриваємо ринок землі. Прем’єр-міністр Олексій Гончарук заявив, що хоче, щоб землею керував українець, а простий селянин міг піти в банк, взяти кредит та міг інвестувати в свою землю. Саме тому треба відкривати ринок землі. Мова йде про аграрну землю.

П’ять схем земельного дерибану на межі з Кримом

Нагадаємо:

  • У травні 2018  року Європейський суд з прав людини прийняв рішення в якому зазначив, що мораторій на продаж сільськогосподарської землі порушує права українців-власників цієї землі. Якщо заборону не знімуть, Україні доведеться платити компенсацію громадянам, які звернулися до ЄСПЛ.
  • 20 грудня 2018 року Верховна Рада прийняла закон, який подовжує мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення до 2020 року. 4 лютого 2019 року президент України Петро Порошенко підписав закон.
  • Президент Володимир Зеленський заявляє, що в 2019 році в Україні буде проведена земельна реформа, яка дозволить вже в 2020 році створити ринок землі. Також планується легалізувати азартні ігри в п’ятизіркових готелях біля Чорного моря, щоб стимулювати розвиток туристичного бізнесу.
  • Центр журналістських розслідувань продовжує відкривати схеми обходу мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення, що гальмує земельну реформу і живить корупцію по всій вертикалі влади. У минулих програмах ми розповідали про “схему ОСГ“– збирання великих масивів орної землі завдяки оформленню ділянок до двох гектарів під ведення особистого селянського господарства на людей, згодних за 300-500 гривень підписати довіреність на передачу свого права права на їх отримання і продаж. Сьогодні розповімо про схеми фіктивного обміну та фіктивної оренди у прикордонному з Кримом регіоні. Тобто там, де корупції бути не повинно бути за визначенням.
  • Альберт Черепаха – відомий на Херсонщині аграрний бізнесмен та депутат обласної ради від Блоку Петра Порошенка. На півдні Херсонщини його знають як великого землевласника. Кажуть, що у нього в цих краях найбільший банк земель сільськогосподарського призначення. Аналіз його декларацій про доходи показав, що за останні роки у власності Альберта Черепахи зібралось більше двох тисяч гектарів аграрної землі, і особливо урожайним у цьому процесі видався 2018 рік. Про те, як йому це вдалося всупереч мораторію на відкриття легального ринку аграрної землі – у розслідуванні ЦЖР.