Прокуратура АРК подала вже 6 інформаційних повідомлень Прокурору МКС про воєнні злочини у Криму

Новини
Фото: investigator.org.ua

Прокуратура АРК у взаємодії з громадськими правозахисними організаціями подала вже 6 інформаційних повідомлень Прокурору Міжнародного кримінального суду (МКС) про воєнні злочини і злочини проти людяності, які здійснюються в окупованому Росією Криму.

Про це повідомляється на сторінці прокуратури автономії у Facebook.

У відомстві нагадали, що з вересня 2016 року прокуратура АРК документує воєнні злочини і злочини проти людяності на тимчасово окупованій території півострову.

«Результати розслідування використовуються не лише в національних, а й в міжнародних судових інстанціях, юрисдикція яких поширюється на розгляд воєнних злочинів і злочинів проти людяності, а також грубих порушень прав людини. Як результат, разом з громадськими організаціями: Українська Гельсінська спілка з прав людини – УГСПЛ, Кримська правозахисна група, Регіональній центр з прав людини, подано вже 6 інформаційних повідомлень Прокурору Міжнародного кримінального суду (International Criminal Court) для початку розслідування», – йдеться у повідомленні.

Як зазначили у відомстві, повідомлення подані щодо: незаконного та масштабного знищення і привласнення приватного і державного майна в Криму; насильницького переміщення і видворення осіб; переміщення засуджених; примус громадян України – жителів тимчасово окупованої території до служби в Збройних силах РФ; примусового видворення та депортації в Криму; використання цивільного населення під час захоплення військових частин і об’єктів (так звані «живі щити»).

У прокуратурі АРК вказали, що у 2018 році вперше діяння представників окупаційної «влади» на території Криму були кваліфіковані за ст.438 КК України (порушення законів та звичаїв війни). Це стосується так званої колишньої «прокурорки Криму» Наталії Поклонської, якій у жовтні 2018 року була повідомлена підозра через заборону діяльності Меджлісу кримськотатарського народу та переслідування кримськотатарських активістів за участь у мітингу 26 лютого 2014 року біля Верховної Ради АРК.

Як повідомили у відомстві, незабаром обвинувальний акт стосовно Поклонської буде скеровано до суду.

Нагадаємо:

  • 13 червня 2017 року прокуратур АРК Гюндуз Мамедов повідомив, що прокуратура розглядає тяжкі злочини проти громадян в Криму, які здійснюються представниками країни-окупанта, як порушення міжнародного гуманітарного права. У зв’язку з цим раніше відкриті кримінальні провадження за фактами вбивств, нападів, переслідування і незаконного позбавлення волі активістів на півострові перекваліфіковані або доповнені статтею 438 КК України (порушення законів і звичаїв війни).
  • В грудні 2018 року офіс прокурора Міжнародного кримінального суду опублікував звіт за 2018 рік, в якому підтвердив кваліфікацію ситуації на тимчасово окупованій території АР Крим та Севастополя, як міжнародний збройний конфлікт між Україною і РФ. За ним, до цієї ситуації продовжує застосовуватися право міжнародних збройних конфліктів (міжнародного гуманітарного права).
  • Правозахисники вважають, що вже в 2019 році в Міжнародному кримінальному суді можуть розглянути питання відкриття офіційного розслідування щодо ситуації в Україні.
  • Прокурор АРК Гюндуз Мамедов вважає,що Міжнародний кримінальний суд може почати офіційне розслідування військових злочинів РФ в окупованому Криму вже в 2019 році.
  • До 40% кримінальних проваджень, відкритих за фактами здійснення злочинів в окупованому Криму, прокуратура АРК перекваліфікує чи докваліфікує у відповідності до міжнародного гуманітарного права за ст.438 КК України – порушення законів і звичаїв ведення війни.