Богдан перед Евромайданом літав з Азаровим до РФ і отримав грамоту від Кабміну – Схеми

Новини

Глава Офісу президента України Андрій Богдан, який в уряді Миколи Азарова був уповноваженим з питань антикорупційної політики, напередодні відмови президента Віктора Януковича підписувати Угоду про Асоціацію з Євросоюзом літав з Азаровим на переговори до РФ в листопаді 2013 року. Уже в розпал Євромайдану Богдан був нагороджений прем’єром почесною грамотою КМУ.

Про це йдеться в розслідуванні програми «Схеми: корупція в деталях».

Про те, що Богдан у складі урядової делегації літав на переговори до Москву, свідчать дані про перетин ним російського кордону. Журналісти змогли отримати їх з внутрішньої системи прикордонників Росії.

Крім того, прізвище Богдана вказане в складі делегації – в робочому документі, який журналісти отримали у відповідь на запит до Кабінету міністрів.

«Повернувшись до Києва, уряд Азарова і зупинив асоціацію з Європейським союзом – якраз на наступний день, 21 листопада 2013 року», – зазначають журналісти.

Це рішення викликало масові протести, які переросли в Революцію Гідності. А 23 грудня 2013 року в уряді клопотали про нагородження Богдана вищою нагородою КМУ – почесною грамотою за «проведення превентивних антикорупційних заходів, створення умов нетерпимості та формування негативного ставлення до корупції», а також за «підготовку довідкових матеріалів для прем’єр-міністра України.

Почесну грамоту Богдан прийняв вже після побиття «Беркутом» студентів на Майдані. Він продовжив роботу в уряді протягом всієї Революції Гідності і пішов з нього лише 5 березня 2014 року вже при прем’єр-міністрі Арсенії Яценюкові.

Журналісти також вказують, що в офіційній біографії Богдана, опублікованій на сайті президента України, прямо не згадується про його роботу радником Азарова. Однак там повідомляється, що він має звання заслуженого юриста України. Це звання було присвоєно Богдану указом президента України Віктора Ющенка.

У клопотанні про присвоєння звання вказані його заслуги в справі повернення державі Нікопольського феросплавного заводу.

«Завдяки захисту групою адвокатів під керівництвом, в тому числі, Андрія Богдана інтересів держави в особі Кабінету Міністрів у судових установах, незаконно приватизоване ВАТ «Нікопольський завод феросплавів» було повернуто державі», – йдеться в документі.

Але на ділі завод так ніколи і не повернувся в державну власність. Спроби групи адвокатів під керівництвом Богдана повернути його державі після Помаранчевої революції закінчилися тим, що мажоритарним акціонером заводу став олігарх Ігор Коломойский, мінортарним – олігарх Віктор Пінчук.

Завдяки званню почесного юриста Богдан отримував доплати під час роботи на державних посадах за президентства спочатку Ющенко, а потім Януковича.

Коментувати обставини роботи в уряді Азарова і отримання звання заслуженого юриста України журналістам «Схем» Андрій Богдан відмовився.

Нагадаємо:

  • 21 травня 2019 року Андрій Богдан був призначаний главою Адміністрації президента. Згодом АП перейменували в Офіс президента.
  • Під час виборчої кампанії Володимира Зеленського Богдана пов’язували зі штабом майбутнього президента. Він також був відомий як юрист олігарха Ігоря Коломойського.