Чубаров про обшук в Судаку: В окупованому Криму новий виток репресій щодо кримських татар

Новини
Рефат Чубаров, голова Меджлісу кримськотатарського народу, народний депутат Фото: investigator.org.ua

Глава Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чуаров назвав обшук, який провели російські силовики у голови Судакського регіонального меджлісу, ветерана національного кримськотатарського руху Ільміра Аметова, новим витком репресій щодо кримських татар на півострові.

Про це Чубаров заявив у відеозверненні, опублікованому на його сторінці в Facebook.

«Це (обшук – ред) говорить про те, що в Криму російські окупанти приступили до нового витка репресій щодо кримських татар», – сказав глава Меджлісу.

Він також назвав обшук у голови Судакського регіонального меджлісу «формальними діями».

«А неформальними є фальсифіковані звинувачення Ільвера Аметова по ст. 280, ч.1 КК РФ – публічні заклики до здійснення екстремістської діяльності, спрямовані на порушення територіальної цілісності Російської держави. Будь-яка людина, яка живе в Криму і відкрито відкидає російську присутність, яка відкрито залишається на позиції українського статусу Криму, вона може піддатись переслідуванню за цією статтею. Як бачимо, що проти кримськотатарських активістів ця стаття працює завжди і без виключення», – зазначив Чубаров.

Він також повідомив, що Меджліс кримськотатарського народу уважно стежить за подіями в Судаку і Криму, і закликав кримських татар на півострові підтримати Ільвера Аметова і його сім’ю.

«Крим обов’язково повернеться під суверенітет Української держави, кожен з тих, хто переступає закони, з тих, хто порушує права інших людей, кожен з цих негідників … вони всі будуть сидіти на лаві підсудних і понесуть заслужене покарання. Це буде обов’язково», – запевнив Чубаров.

Нагадаємо:

  • 27 вересня в окупованому Криму російські силовики провели обшук в будинку і приміщенні кафе, яке належить голові Судакського регіонального меджлісу, ветерана кримськотатарського руху Ільвера Аметова. Після обшуку поліцейські відвезли з собою експонати домашнього музею: старовинну зброю, предмети культури, побуту та історії кримських татар, які Алієв колекціонує понад 20 років. Як обгрунтування для проведення «оперативно-розшукового заходу» російські поліцейські пред’явили розпорядження «міністра внутрішніх справ по Республіці Крим», з якого випливає, що в діях Аметова нібито вбачаються «ознаки діяння, передбаченого ст.ст. 238 ч.1 (виробництво, зберігання, перевезення або збут товарів і продукції, виконання робіт або надання послуг, що не відповідають вимогам безпеки) 282.2 ч.1 (організація діяльності екстремістської організації), 280 ч.1 (публічні заклики до здійснення екстремістської діяльності) КК РФ».