Декларації про доходи вищих посадових осіб СБУ мають публікуватися – Радецький

Новини
Руслан Радецький, заступник голови НАЗК (2016-2017 роках) Фото: investigator.org.ua

Вищі посадові особи Служби безпеки України мають оприлюднити свої електронні декларації.

Про це Руслан Радецький, екс-заступник голови НАЗК (в 2016-2017 роках), заявив у програмі «Питання національної безпеки» (проект Центру журналістських розслідувань, ефір ТРК Чорноморська).

«Щодо працівників СБУ. Законом передбачено, що розробляється окремий порядок по декларуванню даних суб’єктів. Ми розуміємо, що це досить серйозні працівники, і електронна декларація давала б можливість іншим розвідкам дістати інформацію з наших же рук. Цей порядок в НАЗК був розроблений, але законом також передбачалося, що цей порядок має бути також погоджений з цими ж органами. Тобто вони як фахівці мають погодити, щоб не було витоку інформації. Я їм цей порядок розробив, його передав і він у них там і залишився. Тобто не пройшов погодження і, звичайно, не пішло декларування. Зараз така ж ситуація, що НАЗК розробляє порядок і він вже розроблений, лише потрібно цим органам погодити», – каже Радецький.

За його словами, щодо питання збереження інформації по ряду суб’єктів Служби безпеки, контррозвідки, Головного управління розвідки, зовнішньої розвідки, то «потрібно не емоційно підходити, а все ж таки з питань національної безпеки і безпеки працівників цих спеціалізованих органів».

«Звичайно, наприклад, голова СБУ в нас відкрита особа, публічна, і його заступники всі відкриті і публічні, то ці особи зобов’язані були подати електронну декларацію, тому що їм немає чого приховувати, вони досить відомі в інших органах розвідки іноземних країн.

Тут я виступаю за те, щоб дані особи були публічно відкриті. Я сьогодні спілкувався з працівниками СБУ, і вони кажуть, що самі хочуть реформ, щоб «управління К» було розформовано. Більше того, вони кажуть, що ми досі подаємо їм довідки з Google. Уявіть собі, в нас орган, який займається контррозвідувальною діяльністю, надає інформаційні довідки на підставі Google! Це говорить про те, що наша Служба безпеки на сьогодні і досі не має належної контррозвідувальної діяльності і спеціалістів, які будуть брати інформацію в розвідувальних країнах. Тому ми залишимо контррозвідку і розвідку, але головні посадові особи мають декларуватися.

Щодо депутатів, то тут якість роботи самих працівників НАЗК, керівництва НАЗК і уповноважених осіб, які, згідно з законом, зобов’язані перевірити на місцях осіб, які мали б подавати декларацію і повідомити про це в НАЗК», – сказав екс-заступник голови НАЗК.

Нагадаємо:

  • У березні 2017 року Центр протидії корупції подав до суду позов на СБУ за засекречування інформації з декларацій співробітників спецслужби. Визнання керівництвом СБУ інформації щодо декларацій – державною таємницею, подача декларацій не до Реєстру НАЗК, а у власну закриту систему невідомого походження, доступ до якої мають тільки в Службі, активісти вважають незаконним.
  • Колишній глава СБУ Василь Грицак неодноразово заявляв, що електронні декларації про доходи керівництва і рядових співробітників Служби безпеки України засекречені для забезпечення їх безпеки.