ДБР відкрило кримінальне провадження щодо Луценка. Колишній генпрокурор виправдовується

Новини
Генпрокурор України Юрій Луценко Фото: Facebook Генеральна прокуратура України

Державне бюро розслідувань (ДБР) відкрило кримінальне провадження за заявою глави парламентської фракції «Слуга народу» Давида Арахамії за фактом можливого зловживання владою ексгенпрокурором України Юрієм Луценком. Як написав Луценко в Фейсбук, він «пройшов перевірку декларації», а все його доходи «підтверджені».

«Треба мати неабияку фантазію, аби обвинувачувати мене в тому, про що говорить пан Арахамія. Я не закінчував курси в Трускавці. Тому просто спитаю: Як взагалі можна бути акціонером НЕЛЕГАЛЬНОГО казіно??? І так, я пройшов повну перевірку моєї декларації, всі мої доходи і видатки за період перебування у владі підтверджені», – пише Луценко.

«За заявою Арахамії відкрито кримінальне провадження за фактом можливого зловживання владою або службовим становищем колишнім генпрокурором України Юрієм Луценком», — повідомили агентству Інтерфакс-Україна в прес-службі ДБР.

Провадження відкрито за ч.1 ст. 364 (зловживання владою і службовим становищем) Кримінального кодексу.

У своїй заяві Арахамія вказував, що Луценко, можливо, в змові з низкою колишніх народних депутатів та іншими особами, сприяв незаконному гральному бізнесу.

Наразі Луценко знаходиться поза межами України — він виїхав до Великої Британії задля вивчення англійської мови.

За словами прес-секретаря ексгенпрокурора Лариси Сарган, курси триватимуть найближчі півтора місяці.

Нагадаємо:

  • 29 серпня Юрій Луценко подав у відставку з посади генерального прокурора. Відповідну заяву він подав на ім’я президента.
  • 6 листопада 2018 року генпрокурор Юрій Луценко заявив, що подасть заяву про свою відставку.
  • Після смерті активістки Катерини Гандзюк українські правозахисники заявили, що міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков і генеральний прокурор Юрій Луценко повинні піти у відставку за нездатність реформувати правоохоронну систему в державі.
  • За словами правозахисників, саме розслідування нападу на Катерину Гандзюк показало нездатність правоохоронної системи ефективно розслідувати напади на громадських активістів, які відбулися в Україні після Революції.
  • 5 листопада народна депутатка України Світлана Заліщук звинуватила парламентську коаліцію у блокуванні розслідування фактів нападів на громадських активістів зі «Списку Гандзюк» та повідомила про свій намір разом з іншими народними депутатами вимагати на засіданні погоджувальної ради створення Тимчасової слідчої комісії Верховної ради щодо розслідування фактів нападів.