СБУ затримала в Дніпропетровській області представника «російського козацтва»

Новини

Служба безпеки України затримала в Дніпропетровській області проросійського агітатора, який позиціонував себе як прихильника «російського козацтва», російської православної церкви і монархізму.

Про це повідомляє пресслужба СБУ.

Оперативники спецслужби встановили, що чоловік активно підтримував тимчасову окупацію АР Крим і частин Донецької та Луганської областей. Для дестабілізації суспільно політичної ситуації в регіоні він у соціальних мережах агітував за відділення області від України і «приєднання» до РФ на умовах федералізації. Задокументовано, що зловмисник також підтримував контакти із членами так званих «козачих формувань» терористів. 

«Приватний таксист з Дніпра відкрито демонстрував на власному авто агітацію символіки країни-агресора та пропагував клієнтам фейкові ідеї «русского мира». Зокрема, значного суспільного резонансу в листопаді 2018 року набула висвітлена у ЗМІ конфліктна ситуація між вказаною особою та волонтеркою з Дніпра, якій він намагався нав’язати свої погляди», – йдеться в повідомленні.

Під час обшуків правоохоронці виявили та вилучили заборонену комуністичну символіку, георгіївські стрічки, засоби зв’язку та комп’ютерну техніку.

У межах відкритого кримінального провадження за ч. 2 ст. 436-1 (виготовлення, поширення комуністичної, нацистської символіки та пропаганда комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів) Кримінального кодексу України тривають невідкладні слідчі дії.

Заходи із викриття зловмисника проводилось спільно зі слідчим поліції.

  • 1 жовтня СБУ оголосила підозру представнику «російського земляцтва».