Кремль не підтримує участь США в «нормандському форматі»

Новини
Прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков Фото: Коммерсантъ

У Кремлі виступають проти можливого залучення США в якості учасника переговорів в «нормандському форматі» щодо врегулювання конфлікту на Сході України, однак вважають, що Вашингтон може використовувати вплив в Києві для якнайшвидшого виконання мінських домовленостей.

Про це заявив журналістам прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков, повідомляє РБК.

За його словами, основні зусилля по врегулюванню конфлікту на українському Донбасі сконцентровані в «нормандському форматі» і з точки зору його учасників «йому зараз немає альтернативи».

«І питання імплементації мінських домовленостей, вони як раз і обговорюються в «нормандському форматі». Точка зору про … підключення США до цього формату не знаходить підтримки», – сказав Пєсков.

В ході візиту в Нью-Йорк 23-26 вересня президент України Володимир Зеленський після зустрічі з президентом США Дональдом Трампом заявив журналістам, що в разі відсутності прогресу в роботі «нормандського формату» має намір закликати приєднатися до нього як США і главу Білого дому, так і інші держави і їх лідерів.

«Я звертався, неодноразово, до США. І перший раз, особисто, не по телефону, до президента Трампа, щоб він приєднався до вирішення всіх наших проблем: припинення війни і поверненню всіх наших територій. Але не для того, щоб зараз, коли ми очікуємо зустріч в «нормандському форматі», він приєднався. Зараз нам потрібно, перший раз в моєму політичному житті, зустрітися в тому форматі, який є. Якщо він не буде працювати, не буде рухатися, так, ми будемо залучати, і не тільки Америку», – сказав Зеленський.

Нагадаємо:

  • 1 жовтня президент України Володимир Зеленський підтвердив, що українська сторона погоджує так звану «формулу Штайнмайера» з виборів в окупованому Донбасі. За його словами, «формула Штайнмайера» має бути імплементована в новий закон про особливий статус Донбасу.