З урахуванням «формули Штайнмайера»: Зеленський анонсував розробку нового закону про особливий статус Донбасу

Новини
Президент України Володимир Зеленський Фото: Youtube Радіо Свобода

Президент України Володимир Зеленський підтвердив, що українська сторона погоджує так звану «формулу Штайнмайєра» щодо виборів на окупованому Донбасі, але закликав не боятися «страшилок».

Про це Зеленський заявив на брифінгу.

«Ми відповіли на лист пана (представника ОБСЄ на переговорах у Мінську Мартіна — ред.) Сайдіка, що ми погоджуємо текст «формули Штайнмайєра», — сказав він.

Президент зазначив, що існує «багато страшилок» щодо цієї формули, але він наголосив, що ніхто не буде проводити вибори на окупованому Донбасі «під дулами автоматів».

Зеленський заявив про те, що закон про особливий статус Донбасу автоматично не продовжуватимуть. За його словами, створять новий закон з урахуванням «формули Штайнмаєра».

«Закон про особливий статус Донбасу діє до 31 грудня 2019 року. Буде новий закон, який розроблятиме парламент у тісній співпраці та публічному обговоренні з суспільством. І в ньому не буде перейдено жодної червоної лінії. Саме тому не буде ніякої капітуляції», – заявив Зеленський.

Він уточнив, що до законопроекту буде включено положення «формули Штайнмайера». Вона передбачає, що закон тимчасово набуває чинності в день місцевих виборів в ОРДЛО, а на постійній основі – після визнання виборів БДІПЛ ОБСЄ такими, що відповідають демократичним стандартам.

Учасники Тристоронньої контактної групи в Мінську погодили розведення сил і засобів на двох ділянках у зоні проведення операції Об’єднаних сил, повідомив президент України Володимир Зеленський. Він уточнив, що йдеться про розведення в районі Петрівського і Золотого.

«Було досягнуто домовленість про початок розведення військ в Петрівському і Золотому», – заявив Зеленський на брифінгу ввечері у вівторок, 1 жовтня.

При цьому президент запевнив мешканців населених пунктів, які після відводу українських підрозділів опиняться в «сірій зоні», що це «ніяк не вплине на їхню безпеку».

«Я особисто гарантую, що ви будете захищені, і відведення військових ніяк не вплине на вашу безпеку. Прикладом цього є – ви знаєте прекрасно ситуацію в Станиці Луганській, де відбулося успішне розведення військ», – заявив Зеленський. При цьому він не згадав, що незважаючи на відведення ЗСУ, демонтаж українських позицій і початок ремонтних робіт, бойовики російсько-окупаційних формувань так і не прибрали свої фортифікації на мосту через Сіверський Донець і не демонтували вогневі точки на протилежному березі Сіверського Дінця.

Взяті Україною відповідно до Мінських угод зобов’язання не передбачають внесення до Конституції змін щодо надання «особливого статусу» для Донбасу. Цьому регіону пропонується розвиватись в рамках процесу децентралізації, який зараз вже впроваджується в Україні, заявив міністр закордонних справ України Вадим Пристайко на прес-конференції в ході щорічного форуму Ялтинської європейської стратегії (YES).

Нагадаємо:

  • Колишній спеціальний представник Державного департаменту США з питань України Курт Волкер наголошував, що місцеві вибори на тимчасово окупованих територіях Донбасу можуть відбуватися лише в чесному і безпечному середовищі, однак поки Росія не продемонструвала політичної волі завершити конфлікт.