Менше чверті переселенців хочуть повернутися на Донбас після завершення конфлікту – моніторинг

Новини
Фото: presalibera.net

Лише 22% внутрішньо переміщених осіб планують повернутися на місце проживання до переміщення після завершення конфлікту на Донбасі, ще 21% допускають таку можливість в майбутньому, а 36% – не мають наміру повертатися.

Про це йдеться у звіті Національної моніторингової системи за соціально-економічними характеристиками внутрішньо переміщених осіб (ВПО), їхніх домогосподарств, а також про виклики, з якими вони стикаються, повідомляє агентство Інтерфакс-Україна.

Згідно зі звітом, ще 1% опитаних стверджують, що мають намір повернутися найближчим часом, 19% – не змогли визначитися з відповіддю, 1% – не відповіли на запитання.

Зазначено, що наміри не повертатися спостерігаються більше у тих, хто нині проживає далі від непідконтрольних Україні територій. Частка переселенців, які відвідували непідконтрольні території після переміщення, становить 49%.

Серед причин, з яких переселенці відвідують непідконтрольні території після переміщення, названо: відвідування та утримання житла (74%), відвідування друзів або родини (52%), перевезення майна (21%), особливі події, як-от весілля та похорон (10%), дослідження можливості повернення (4%), операції з майном – продаж, оренда (3%), інше (1%), не відповіли на запитання 1%.

Водночас серед причин, з яких переселенці не відвідують непідконтрольні території після переміщення: небезпека для життя (47%), відсутність потреби (33%), брак фінансових можливостей (23%), здоров’я (16%), політичні мотиви (17%), відсутність на тих територіях майна, друзів або родичів (9%), інше (2%), а 5% – не відповіли на запитання.

Найбільш суттєвими проблемами відвідування непідконтрольних територій, на думку переселенців, є: черги на лінії розмежування, великі фінансові витрати та недоступність транспортного сполучення.

Моніторинг здійснювала Міжнародна організація міграції у співпраці з центром «Соціальні індикатори» у квітні-червні 2019 року в усіх областях України, підконтрольних українському уряду. Зокрема, 4073 внутрішньо переміщені особи було опитано за допомогою телефонного інтерв’ю, 2401 – методом особистого інтерв’ю. Крім того, в травні 2019 року методом особистого інтерв’ю було опитано 1255 осіб, які перетинають лінію розмежування.

Національна моніторингова система (НМС) проводиться Агентством ООН з питань міграції (МОМ) в партнерстві з Міністерством з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб України і Міністерством соціальної політики для регулярного збирання, обробки та поширення інформації про ситуацію у сфері переміщення.

НМС діє в Україні у рамках проекту «Сприяння відбудові та сталому розв’язанню проблем ВПО та постраждалого від конфлікту населення в Україні», який покликаний сприяти самозайнятості та мікропідприємництву ВПО та людей, постраждалих від конфлікту, посилювати соціальне об’єднання і розвиток громад, збирати достовірні дані щодо ситуації та потреб ВПО, а також підтримувати державні установи, що опікуються реєстрацією переміщених осіб.

Нагадаємо:

  • Як повідомили Центру журналістських розслідувань в Управлінні з питань соціального захисту постраждалих внаслідок надзвичайних ситуацій Міністерства соціальної політики України, комісіями з питань призначення (відновлення) соціальних виплат призначено виплати майже 2,2 млн внутрішньо переміщеним особам, 885 тисяч з яких є пенсіонерами.