Соціальні виплати призначені або відновлені для більш ніж 2,2 мільйона переселенців – Мінсоцполітики

Новини
пенсии
Фото: avdeevka.city

Комісіями з питань призначення (відновлення) соціальних виплат призначено виплати майже 2,2 млн внутрішньо переміщеним особам, 885 тисяч з яких є пенсіонерами. 

Про це Центру журналістських розслідувань повідомили в Управлінні з питань соціального захисту постраждалих внаслідок надзвичайних ситуацій Міністерства соціальної політики України у відповідь на інформзапит.

З червня 2016 року в управління міністерства надійшло майже 2,6 млн заяв від внутрішньо переміщених осіб щодо призначення чи відновлення соціальних виплат, в тому числі пенсій.

«Станом на 5 вересня 2019 року Комісіями з питань призначення (відновлення) соціальних виплат або відмови у призначенні (відновленні) виплат прийнято рішення за заявами 2 558 406 внутрішньо переміщених осіб», – говорится у відповіді міністерства за запит Центра журналістських розслідувань.

При цьому у 85% випадках розглядів заяв комісії прийняли рішення на користь отримувачів соціальної допомоги. Зокрема, 884 790 пенсіонерам-переселенцям відновлено (призначено) виплати пенсій. Проте більш ніж 260 тисяч пенсіонерам у відновлені їх виплат комісії відмовили.

відп_на_інфозап

 

Управління міністерства також повідомило, що станом на 18 вересня 2019 року обліковано 1 410 497 внутрішньо переміщених осіб. 

Як повідомили ЦЖР у Пенсійному фонді України, станом на 01.09.2019 року виплата пенсій проводилась 612 тис. пенсіонерів з числа внутрішньо переміщених осіб. Всього за січень – серпень 2019 року таким пенсіонерам було виплачено 21,7 млрд. грн.

Нагадаємо:

  • За даними ООН в Україні, що базуються на статистиці Пенсійного фонду, за п’ять останніх років кількість пенсіонерів з непідконтрольних Уряду територій, що отримують українську пенсію, скоротилась на 60% – з 1 млн 278 тисяч у 2014 році до 562 тисяч у грудні 2018 року (без врахування кількості померлих на ТОТ).
  • За підрахунками юристів ГО «Донбас SOS», загальна сума пенсійного боргу пенсіонерам-переселенцям лише за рішеннями судів уже складає близько 600 млн грн, однак судові рішення не виконуються.
  • Юристи ГО «Донбас SOS» розробили покрокову інструкцію для внутрішньо переміщених осіб, виконання якої дозволить відновити виплати з Пенсійного фонду.
  • Подробиці читайте в матеріалі Центру журналістських розслідувань «Невиплата пенсійних боргів переселенцям: дискримінація заради економії».
  • За інформацією мінітсра соцполітики Юлії Соколовської, питання виплат пенсій на непідконтрольних територіях вирішиться тільки після формування урядової політики щодо тимчасово окупованих територій (ТОТ) України. Це ж стосується і накопиченої заборгованості по пенсіям людей з непідконтрольних територій, які, не дочекавшись виплати, померли.