У Криму ФСБ затримала українського активіста Олега Приходька – правозахисники

Новини
Олег Приходько Фото: crimeahrg.org

В окупованому Криму 9 жовтня співробітники ФСБ затримали в Саках українського активіста Олега Приходька. Його місцезнаходження не відоме.

Про це повідомляє Кримська правозахисна група (КПГ) з посиланням на знайомих Приходька.

«За їхньою інформацією, в будинок до Приходька співробітники ФСБ прийшли о 17 годині, йому і його дружині сказали, що будуть проводити «огляд» гаражів. Приходько пішов з ними без верхнього одягу і без телефону і додому не повернувся. Родичі дзвонили в поліцію, але безрезультатно», – розповіли правозахисники.

За інформацією КПГ, в кінці вересня Олега Приходька і його дружину Людмилу допитували співробітники ФСБ. Вони запитували у Приходька, чи брав він участь в подіях на Майдані в Києві, у 2014 році.

У представництві президента України в АР Крим заявили, що проаналізують відповідну інформацію і в разі підтвердження звернуться до правоохоронних органів автономії про ситуацію з діями окупантів в Криму проти українського активіста Олега Приходько.

«Такі дії ще раз підтверджують, що українські активісти в Криму знаходяться у небезпеці, а окупаційна влада намагається знищити будь-які елементи та форми спротиву їй», – відзначили в постпредстві.

Нагадаємо:

  • Олег Приходько відомий своєю проукраїнською позицією, через що його неодноразово викликали на допити в російські силові структур. 8 червня 2016 року в Саках активіста затримали співробітники російської ГИБДД нібито через номерні знаки українського зразка на автомобілі. Після затримання на місце інциденту були викликані співробітники ФСБ.
  • 8 лютого 2019 року в Криму в селі Оріхове Сакського району російські силовики провели обшук в будинку Олега Приходька.