Кримська суддя заочно засуджена за держзраду на 12 років

Новини

Колегія суддів Святошинського райсуду Києва заочно визнала винною у держзраді та засудила до 12 років позбавлення волі з конфіскацією кримську суддю Катерину Остапову, яка після окупації Криму перейшла на службу до Росії і з грудня 2014 року працювала у так званому «Двадцять першому арбітражному апеляційному суді» в окупованому Севастополі.

Про це йдеться у вироку Святошинського райсуду Києва, повідомляє Бюро судової інформації.

Засідання суду відбувалося за відсутності обвинуваченої, яка перебуває в розшуку.

Суддя Севастопольського апеляційного господарського суду Катерина Остапова після анексії Криму подала до Вищої кваліфікаційної колегії суддів РФ особисту заяву про рекомендацію на вакантну посаду «судді» незаконно створеного у Криму «Двадцять першого арбітражного апеляційного суду».

«Цим підтвердила особисту згоду виконувати функції представника судової влади країни, яка окупувала та анексувала Крим, з метою мати можливість продовжити надавати допомогу РФ у проведенні підривної діяльності проти України та забезпечити подальшу окупацію території АР Крим. Після цього вона взяла участь у проведенні конкурсу на заміщення посади «судді» вказаного «суду», – йдеться у тексті вироку.

Остапова не зверталась у ВККС із заявами про переведення до іншого суду на території України чи про звільнення з посади.

«Хоча таку можливість мала і такі заяви фактично подали інші 53 судді, більшість з них була реалізована вже станом на 16 лютого 2015 року. Суддя, маючи громадянські права, може не підтримувати політичний режим країни, в якій проживає, працевлаштуватися на території іншої країни тощо, але він при цьому не отримує права шкодити суверенітетові та територіальної цілісності України чи надавати іноземній державі будь-яку допомогу в проведенні підривної діяльності проти України на шкоду таким цінностям», – йдеться у тексті вироку.

Тож, колегія суддів Святошинського райсуду (С. Дячук, В. Новик, М. Оздоба) визнала Катерину Остапову винною у вчиненні злочину, передбаченого ч.1 ст.111 КК України (державна зрада), за якою призначила їй покарання у виді позбавлення волі строком на 12 років з конфіскацією всього належного майна. Початок строку відбування покарання буде рахуватись з дня її затримання.

Нагадаємо:

  • У грудні 2015 року Вища рада юстиції Украни зробила подання про звільнення 277 суддів Автономної Республіки Крим і Севастополя за порушення присяги. Серед них була і Катерина Остапова.
  • 23 вересня Колегія суддів Святошинського райсуду Києва визнала винним у державній зраді кримського суддю Василя Іщенко, який після окупації півострову перейшов на службу до Росії і працював у так званому «Верховному суді Республіки Крим». Його засудили до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна.