Кримський суддя заочно отримав 12 років з конфіскацією за держзраду

Новини
Фото: investigator.org.ua

Колегія суддів Святошинського райсуду Києва визнала винним у державній зраді кримського суддю Василя Іщенко, який після окупації півострову перейшов на службу до Росії і працював у так званому «Верховному суді Республіки Крим».

Про це йдеться у вироку суду, повідомляє Бюро судової інформації.

Як повідомили БСІ у Генпрокуратурі України, йдеться про екссуддю Апеляційного суду АРК Василя Іщенко, який у грудні 2014 року був призначений президентом РФ Володимиром Путіним «суддею Верховного Суду Республіки Крим», а з 2016 року знаходиться на пенсії.

Сам Іщенко на засіданнях присутній не був, розгляд справи відбувався in absentia (за відсутності обвинуваченого), його захищав адвокат за призначенням.

«Під час подій 2014 року Іщенко, будучи суддею Апеляційного суду АР Крим та маючи достатній рівень освіти, спеціальних знань і життєвого досвіду для усвідомлення фактів активної підривної діяльності РФ проти України шляхом окупації та подальшої анексії території України в АР Крим, з власної ініціативи добровільно вирішив надати допомогу РФ в проведенні такої діяльності на шкоду суверенітетові та територіальної цілісності України, тобто вчинити державну зраду», – йдеться у тексті вироку.

Як вбачається з досліджених судом листів Вищої кваліфікаційної комісії суддів України та Вищої ради юстиції, Іщенко не звертався туди із заявами про переведення до іншого суду на території України чи про звільнення з посади за загальними обставинами.

У першому випадку так вчинили 53 кримські судді, які були переведені вже 16 лютого 2015 року, а звільнились 33 судді судів АР Крим, в тому числі, у зв`язку із окупацією та припиненням громадянства України.

Тож, суд вирішив, що «суддя, не будучи звільненим з посади, упродовж березня – грудня 2014 року як «суддя» незаконно створеного «Апеляційного суду Республіки Крим» здійснював «правосуддя» на окупованій території України від імені іноземної держави – РФ, керуючись її матеріальним та процесуальним правом, а з призначенням у грудні 2014 року на посаду «судді Верховного Суду Республіки Крим», прийняв на себе на окупованій території України повноваження судді іншої держави – РФ, яка окупувала та незаконно анексувала цю територію» та порушив присягу судді.

«Суддя, маючи громадянські права, може не підтримувати політичний режим країни, в якій проживає, працевлаштуватися на території іншої країни тощо, але він при цьому не отримує права шкодити суверенітетові та територіальної цілісності України чи надавати іноземній державі будь-яку допомогу в проведенні підривної діяльності проти України на шкоду таким цінностям», – йдеться у тексті вироку.

Тож, колегія суддів Святошинського райсуду (С. Дячук, В. Новик, А. Ясельський) визнала Василя Іщенко винним у вчиненні злочину, передбаченого ч.1 ст.111 КК України (державна зрада), за якою призначила йому покарання у виді позбавлення волі строком на 12 років з конфіскацією всього належного майна. Початок строку відбування покарання буде рахуватись з дня його затримання.

Нагадаємо:

  • 19 квітня 2016 року Верховна Рада України звільнила 198 суддів Автономної Республіки Крим, які порушивши присягу, перейшли на службу до російських окупантів.
  • У січні 2017 року Генпрокуратура України повідомила, що проводить заочне розслідування за підозрою в державній зраді відносно 319 кримських суддів-зрадників.
  • 11 травня 2017 року Вища рада правосуддя України на своєму засіданні звільнила 91 суддю з Автономної Республіки Крим і Севастополя, які після окупації Криму перейшли на службу до Росії.
  • 11 липня 2019 року Святошинський райсуд Києва заочно засудив до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна за обвинуваченням у держзраді суддю Апеляційного суду АРК, яка після окупації Криму у 2014 році пішла на службу до Росії. З початку російської агресії це було перше судове рішення про позбавлення волі кримського судді-зрадника.